Kendimizi bulunabilirkilma, kendimizin reklamini yapma

Kuzey Amerika finansal piyasalarda bu yil basinda yasanan krizden cok fazlasiyla etkilendi. Piyasa da cok fazla kalifeye eleman var. Onlarin arasindan klasik yontemlerle (ozgecmis yolla ve bekle gibi) is bulmak oldukca guclecti. Simdi daha etkin, saldirgan, daha az denenmis ve kendinin cogunlugun arasindan daha farkli kilacak yontemlere ihtiyac var.

Ben yavas yavas uygulamaya basladiklarimi siralayayim.

1. Linkedin'de profil olusturma. Ben bunu daha buraya ilk geldigimde yapmistim zaten ama profesyonel contactlarima tam anlamiyla ulasmamistim.

2. Linkedin'de mutlaka isimsoyad olarak kullanici kaydini yapma.. Yanlis hatirlamiyorsam account setting'ten kullanici adresini ozellestirmek mumkun. Kendiniz en guzel reklami bence bu sekilde yapilanilir. Kendinizi google yapar yapmaz ilk once LinkedIN profile'niz geliyor.

3. PURL- "personal uniform resource locator." Cok yeni bi uygulama degil aslinda online kendinize ulasmalari icin gerekli adresleri ozgecmis ve cover letter'da belirtmek.

Bu konuyla ilgili cok guzel bir yaziya buradan ulasilabilir.

Yazida cok guzel bir soz var is arama sureci ile..

modesty in a job search goes out the window
.

Ozgecmisteki arayi nerde ve nasil aciklamali..


Evde gecen surecte ise donmeyi istedigimde hemen istedigim gibi bi is bulabilecegime o kadar emindim ki bu yil uzunca bir Turkiye tatilinden (calismamanin en guzel yani uzun yaz tatilleri) doner donmez is aramaya basladim kanimca Eylul gibi ise girecektim:) Evde ki hesap carsiya uymuyor misali hersey yavas ilerliyor hala ciddi bisey yok etrafimdakilerin beni bol bol pohpohlamalarinin disinda!

Resumem hergun yaklasik 5 kisi tarafindan goruntuleniyor ama haftada sadece 2-3 recruiter benimle iletisime geciyor. Resumemi degerlendiren birkac arkadasa gore resume/ozgecmisim cok iyi ama hala neden daha cok kisi aramiyor diye dusunurken ozgecmisteki aranin insanlar uzerinde negatif etkisi oldugunu dusunmeye basladim.

Google'da biraz arastirinca illa aciklayici yazi yazmaya karar verdim. Bu yaziyi aslinda cover letter'da yazmistim daha once ama surekli ozgecmis/cover letterimi degistirdigim icin en sol halde o paragrafi cikartmistim. Simdi yeniden eklemek sart oldu.

Ayrica, yavas ilerleyen bu surecte linkedin ve diger business networking site'lardan ulasabildigim kisilerle iletisime gecip benim durumda olan bir kisiye ne gibi tavsiyelerde bulunabileceklerini ogrenmeye calisacagim.

Gunluk Is Arama Plani


Is aramanin en onemli araci kendimizi en iyi ifade edecek bir ozgecmis hazirlamak. Benim son yilda en az 10 tane birbirinden farkli ozgecmisim oldu. Duzenli yaptigim guncellemeler bu sayiya dahil degil. Her bir is icin ozgecmisin yeniden gozden gecirilip, o ise uygun hale getirlmesi gerekiyor.

Sadece bu asama bile gercekten emek isteyen ve zaman alici bir surec. Zaten is arama isi bile basli basina bir is degilmi?.

Kanada'da cok fazla gocmen olmasi nedeniyle hukumet destekli bir suru is arama kurslari, workshoplari var. Ilk geldigim donemlerde 1-2 tanesine katilmistim. Hos katilimcilarin beni hoca sanmalari ve hocalarinda benim buradan kazanayacagim yeni skillerin olmamasi nedeniyle kibarca gelme demeleri yuzunden devam etmemistim. Bununla beraber orada surekli soyledikleri hala kulaklarimda olan en onemli mesaj; is arama isinin sanki gercek ismis gibi ciddiye alinmasi her gun en gec sabah 9'da ise baslanmasi, sanki ise gidilecekmis gibi giyinilmesi, gunluk job boardlarin taranmasi, ozgecmisin surekli guncellenmesi (bu cok onemli!!!) ve yeni is ilanlarina basvurulmasi, eski basvurularin takip edilmesi (follow-up telefon veya email yoluyla).

Bu haftasonu kitapcida adini cok duydugum What Color Is Your Parachute: A Practical Manual for Job-Hunters and Career-Changers (by Dick Bolles) kitabina biraz goz attim. Kitapta da yukarida verdigim gunluk is arama planina benzer bi plan vermisler. Benim daha once duydugumdan tek farkli olarak oglen yemeginden sonra mutlaka disari cikilip ilgi alanlarina yonelik firmalarai gidip gorusme yapmayi oneriyordu.

Burada cok profesyonel islerde calisan bir kac arkadasimin ilk islerini bulma maceralarinda gerilla taktik dedikleri is yerlerine gidip kendini tanitip resumeyi birakmanin faydasini cok duydum. Bu taktik aslinda isminden nereleri oldugunu cikartamadiklari (bizler gibi), yada ingilizcelerinin olup olmadiklarini bile anlayamadiklari kisiler icin bence cok faydasi oluyor. Benim zaman zaman aklimdan gecse de cocuklarin surekli benimle olmam yuzunden bunu henuz uygulayamadim.

Dip Not: Dick Bowles konusunda cok basarili ve kitaplari is arama konusunda en cok satanlardan biri. Merak edenler web sitesini ziyaret edebilir. http://www.jobhuntersbible.com/

Bu kadar uzun ara neden verdim?

Profesyonel is hayatimda uc kez is degistirdim ucunde de kendi istegimle ve arzumla, en onemlisi bu kararlarimdan hic pismanlik duymadim o gunun sartlarinda sanirim en dogru karari vermistim. Cogunlukla baska bi alternatif mevcuttu ikinci isimden ayrilip Kanada'ya yerlesmem disinda.


Son isimden cok stressli ve yorucu olmasi nedeniyle Temmuz 2005 ayinda ilk bebegime hamileyken ayrildim. Ayrilma asamasinda cok ciddi iki teklif aldim (GE Strategic Planning Team lead ve bir banka icin business analyst isi), fakat etik olarak daha calismaya baslar baslamaz hamilelik kararimla beni buyuk umutlarla ise alan firmalari yuz ustu birakmak cok dogru gelmedi. Aslinda, burada ki uzun dogum izni olmasa belki firmalar icin cok problem olmazdi ama yasal olarak ucretli bir yillik dogum izni kullanma hakkimiz var. Aslinda hicbir firmamin yasal olarak beni hamile olmam sebebiyle ise almamasi siz konusu olamazdi tabii ki benim soyleme zorunlulugumda yoktu. Sanirim ben olasi negatif davranislardan kacinmak icin isleri kabul etmedim.




Yeniden Baslamak!!!!

Yeni bir kitada bes yil aradan sonra kaldigim yerden ise baslamak dusundugumden biraz daha zor olacak sanirim. Oysa, gecen bu sure icinde evde olmak kendi secimim idi. Hicbir zaman bu kadar ara vermenin recruiter'larin veya is verenlerin resume'me (Kuzey Amerika'da CV yerine yaygin olarak kullaniliyor) biraz cekimser yaklasacaklarini dusunmemistim. Cunku;

Gecen bes yilda aslan parcasi iki tane yavruyu buyutmekle mesgul olmamla birlikte Sermaye Piyasalarinda yeterliligin simgesi devasa iki sinavi gecmis, buyuk bir kismini kolayladigim Business Analysis sertifika programina devam ediyordum. Ayrica, kendimi bildim bileli yaptigim gibi tanidik tanimadik bircok kimseye bircok konuda yardimci olmustum..Ta ki artik evet ise doneyim diyene kadar hersey cok guzeldi. Henuz is aramaya yeni basladim (ciddi olarak 1 ay olmak uzere) ama henuz ciddi bi offer yok. Recruiter'lar candidate resarch yaparken resumemi begenip gorusmeye basliyorlar ta ki konu arada ki bes yillik araya gelinceye. O noktada gorusme kesiliyor. Simdiye kadar her gorusmeden cok olumlu ayrilmis biri olarak nerdeyse ilk defa ilk gorusmelerim sonuclanmiyor.

Iste bu noktada bundan sonra ki sureci yazmaya karar verdim. Umarim bu blogda tum gelismeleri beraber yasayacagiz..

Related Posts with Thumbnails