Gunluk Is Arama Plani


Is aramanin en onemli araci kendimizi en iyi ifade edecek bir ozgecmis hazirlamak. Benim son yilda en az 10 tane birbirinden farkli ozgecmisim oldu. Duzenli yaptigim guncellemeler bu sayiya dahil degil. Her bir is icin ozgecmisin yeniden gozden gecirilip, o ise uygun hale getirlmesi gerekiyor.

Sadece bu asama bile gercekten emek isteyen ve zaman alici bir surec. Zaten is arama isi bile basli basina bir is degilmi?.

Kanada'da cok fazla gocmen olmasi nedeniyle hukumet destekli bir suru is arama kurslari, workshoplari var. Ilk geldigim donemlerde 1-2 tanesine katilmistim. Hos katilimcilarin beni hoca sanmalari ve hocalarinda benim buradan kazanayacagim yeni skillerin olmamasi nedeniyle kibarca gelme demeleri yuzunden devam etmemistim. Bununla beraber orada surekli soyledikleri hala kulaklarimda olan en onemli mesaj; is arama isinin sanki gercek ismis gibi ciddiye alinmasi her gun en gec sabah 9'da ise baslanmasi, sanki ise gidilecekmis gibi giyinilmesi, gunluk job boardlarin taranmasi, ozgecmisin surekli guncellenmesi (bu cok onemli!!!) ve yeni is ilanlarina basvurulmasi, eski basvurularin takip edilmesi (follow-up telefon veya email yoluyla).

Bu haftasonu kitapcida adini cok duydugum What Color Is Your Parachute: A Practical Manual for Job-Hunters and Career-Changers (by Dick Bolles) kitabina biraz goz attim. Kitapta da yukarida verdigim gunluk is arama planina benzer bi plan vermisler. Benim daha once duydugumdan tek farkli olarak oglen yemeginden sonra mutlaka disari cikilip ilgi alanlarina yonelik firmalarai gidip gorusme yapmayi oneriyordu.

Burada cok profesyonel islerde calisan bir kac arkadasimin ilk islerini bulma maceralarinda gerilla taktik dedikleri is yerlerine gidip kendini tanitip resumeyi birakmanin faydasini cok duydum. Bu taktik aslinda isminden nereleri oldugunu cikartamadiklari (bizler gibi), yada ingilizcelerinin olup olmadiklarini bile anlayamadiklari kisiler icin bence cok faydasi oluyor. Benim zaman zaman aklimdan gecse de cocuklarin surekli benimle olmam yuzunden bunu henuz uygulayamadim.

Dip Not: Dick Bowles konusunda cok basarili ve kitaplari is arama konusunda en cok satanlardan biri. Merak edenler web sitesini ziyaret edebilir. http://www.jobhuntersbible.com/

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails