Cocuklarla Is arama Mucadelesi (Bolum I)


Yaz tatilinden donup is arama moduna girmemle birlikte hayatimda yeni bir donem basladi. Kafamda yapmam gerekenler onceki is arama donemlerinde yaptiklarim, okuduklarim ve bildiklerim hepsi sablon halinde hazirda idi.

Ben is arayanlarin yaptigi iste iyi ve donamli, calismak icin istekli ve azimli ve , bu yolda her yolu denemeye hazirsa, ustune ustluk -belkide en onemlisi- sanliysa is bulmanin an meselesi oldugunu dusunuyordum. Yanilmisim!

Eger yukarida saydigim herseye sahip ustune ustluk iki tane afacan eteklerinizde ise hicbirsey planlandigi, gozuktugu gibi kolay olmuyor.

Benim su ana kadar karsilasdigim sikintilar ve traji komik olaylar icinde en onemli sikinti beni gorusmeye cagirmak veya telefonda on gorusme yapmak icin telefonla beni aradiklarinda cocuklarin 100% istisnasiz her seferinde etrafimda olmasi. Sagolsunlar arayan beyin avcilari-recruiterlar- numalarini ya gizliyorlar yada normal numara gibi cikiyor hic biri XYZ Beyin Avcisi diye uyarili mesaj gecmiyorlar!!!

Bazi seyleri ogrenmek icin yasamak gerekiyor ben su anda gizli numara veya bilmedigim numaralardan telefon gelirse eger cocuklar sakin veya oyuna dalmis degillerse acmiyorum. Telefonun mesaja dusmesini bekliyorum, hepsi istisnasiz mesaj birakiyor. Boylelikle ben en rahat oldugum, konusmamin hic bolunmeyecegi bir anda , mesela cocuklar oglen uyurken veya TV izlerken, aracilari ariyorum. Boylelikle, kafayi toparlayamama, soyleyeceklerini unutma yada cocuklara laf yetistirme, kavgalarini ayirma derdi yok.

Bu noktaya gelinceye kadar cok kacirdigim isler oldu tabi. Ozellikle ilkinde cok hazirliksiz yakalanmistim. Gizli numaradan telefon caldi, tam o esnada ufakligimin cisi gelmisti nasil olduysa bir de elini kesmis acicik. Bir yandan cis diye bagiriyor bir yandan band-aid (yara bandi) diye aglayip kanayan yeri gosterirken telefondaki ses yarim yamalak kendini tanitip ve ne icin aradigi anlatti. Ama eminim icinden bizim tarafta neler oldugunu anlamaya calisiyordu.

Ben kem kum edince “sanirim iyi bir zaman degil daha sonra aramami istermisiniz” dedi ben de atlayip 5 dk sonra ararsaniz cok mutlu olurum dedim. Kiz OK deyip kapatti. O gunku mesainin bitimene 1,5 saat vardi. Ben o 1,5 saat boyunca elimde telefonla gezdim. Tabi ki aramadi, ertesi gunde aramadi. Bir daha hic ses seda cikmadi.

Cocuklar etraftayken esimle bile telefonda konusmak bazen imkansiz iken, is arama surecinde her calan telefonu daha temkinli acmak gerekiyor. Ses tonunuz, ilgili veya ilgisiz yaklasiminiz olasi bir gorusmeye cagrilma ihtimalini benim yasadigim gibi ortadan kaldirabiliyor.

Eger cocuklar veya dis etkenleri kontrol edemeyeceginizi dusunuyorsaniz;

• Birakin telefon calsin ve telesekreter devreye girsin. Arayan kisi 99% mesaj birakacaktir. En rahat oldugunuz ve mesaja gore hazirlanip aramaniz basari oraninizi yukseltecektir.

• Asla, ama ASLA, beni bilmem kac dakika sonra sizi aramalarini istemeyin. Cunku, ben 1-2 kere yasadim sizi geri aramiyorlar. Ellerindeki sayisiz adaylar icerisinden sectikleri bir sonrakine geciyorlar. Olayi kontrol almak icin onlara su anda musait olmadiginizi belirtin ve arayan kisinin numarasini isteyip saat verin. Su kadar dakika/saat sonra size arayacagim deyin ve dediginiz saatte arayin. Karmasa icerisinde konusmaya calismak yerine telefon numarasini alip aramak daha profesyonelce bir yaklasim. Ben ilk seferinde cok kotu ayaklandim ve gorusme firsatini kacirarak bedeli ogrendim. Ama en azindan bu olaydan sonra ne yapmamam gerektigini ogrenmis oldum.

• Ola ki o anda o telefonu actiniz veya acmaniz gerekiyor, daha once belirlediginiz evin en sakin veya benim durumumda afacanlarin ulasamayacagi bir yer belirleyin. Ben boyle bi durumlarda yatak odamizin banyosuna girip konusuyorum. Afacanlar yine bos durmayip “anne, anne” diye yatak odasinin kapisini calsalar, uzayan konusmalarda yumruklasalarda ses icerideki banyoya kadar gelmiyor. Tabi bununda sakincalari var bu seferde cocuklarin bana ihtiyaci oldugu durumlar olabiliyor. Yine mesela ufakligim cisi icin beni cagirmis bir keresinde, ama o kadar konsantre olmustum ki konusmaya hic duymadim bile. Telefonu bitirip disari ciktigimda Yavrucugumu diger banyoda tuvaletin basinda bekler buldum. Buyuk oglum ona cis yaptirmaya calisiyormus.

• Son ama bence en onemlisi mutlaka telesekreterli bir telefonunuz olsun. Telesekreterli telefonlar gercekten hayat kurtariyor.

Ben artik her bir vukuattan sonra bir sonraki sefer icin daha guclendirilmis bir plan hazirliyorum. Mesela, eger ben telefon edeceksem cocuklarin cis vs durumlarini hallediyorum eger yemek saati degilse uslu durmalarinin karsiliginda kucuk lollipop aliyorlar yada meyve yiyorlar belki sevdikleri bir cizgi filmi aciyorum.

Simdilik bu ufak hileler cocuklarla ise yariyor son zamanlarda kotu telefon tecrubelerim olmadi.

3 yorum:

Ballı Cimcime dedi ki...

Merhaba Canım, öyle akıcı anlatmışsın ki sanki yaşadıklarını ben de yaşamış gibi oldum. Umarım en kısa zamanda yeni taktikler işe yarar ve güzel bir karaiyer geçisi sağlarsın. Ben de bir süre ara verip işe dönme aşamasında bir teklif telefonu almıştım uzun uzun telefon çalmıştı kızım yeni emekliyor süpürgenin üstüne çıkmaya çalışıyor, ben de evi süpürüyordum; ev işinden sıkılıp kafayı tırlatmış bir ses tonuyla eşimdir diye hızla tel.açınca; "Biz daha sonra arayalım" diyen ses bir daha geri dönmemişti:))) Oluyor böyle şeyler işte, ama senin lolipop taktiği süper, işe yarayacağına inanıyorum tatlım, başarılar...

beste dedi ki...

valla Fransa'da boyle degil, is icin birini arasaniz yaninda cocuk aglamasi normaldir hatta bazen radyoda telefonla roportaj yapiyorlar arkadan surekli cocuk sesleri geliyor, onlar hayatin icinde ne abartiliyor nede yok sayiliyor oldugu gibi:) uzuldum sizi bir daha aramamalari na ama her iste bir hayir vardir:)

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Tesekkurler Balli Cimcime. Lolipop, TV cocuklari oyalama super ise yariyor. Sanirim Turkiye'de hala cocuklu calisan anne konusunda tabular var. Potansiyel bol izin alma adayi olarak goruluyor anneler, hos haksizda sayilmazlar bi bakima gerci:)

Beste, sanirim Avrupa-Ozellikle Fransa- bu konuda daha rahat ve is/aile dengesini daha iyi kuruyor. Benim Istanbul'da AFP'de calisan Fransiz gazeteci bir arkadasim bir keresinde cok acilen Ankara'ya bakanla gorusmeye gitmesi gerekmis, eside Italya'da tatilde, bakici yok. Almis oglunu sirtina ucaga atlayip Anakara'ya Bakanliga gitmis, Bakan'in yanina girerken 9 aylik bebisi oradaki sekreterlere birakmis, Bakanla gorusunceye kadar bakarmisin diye! Ben cocuklarla saga sola gitmeye calisirken aklima hep Jerome gelir:)

Ama dedigin gibi hersey de bi hayir vardir, insallah aile/is dengesine saygi duyacak bir ise girebilirim.

Related Posts with Thumbnails