Kisa Bir Ara/Benim Penceremden Toronto


Yarin bi aksilik olmazsa, kar ve firtinaya tutulmazsak Ottawa'ya gidiyoruz. Pazartesi normal duzenimize kavusur kavusmak tekrar gorusmek uzere.

Biz yokken sizi yazdan kalma Toronto manazarasiyla basbasa birakiyorum. Simdiden herkese iyi ve keyifli haftasonlari.


Bugun

Bugun her taraf bembeyazdi. Sakin, siradan baslayan Pazartesi sabahi, havanin birden bire degisip kar firtinasi baslayinca renk degistirdi ve heryer 1-2 saat icinde bembeyaz oldu

Biz buralarda alisik degiliz karsiz kisa, soguk olmasina soguk oldu ama bir turlu her taraf bembeyaz olmadi. Kar gelmeden kis bitecek derken bugun karla birlikte mutlu olduk.

Baska ne yaptik, bu sogukta kalacak sicacik bir evimiz oldugu icin sukrettik. Sicacik kahveler ictim, telefonda konustum. Cocuklarla oyun oynayip odamdan bu resimlerdeki manzarayi seyrettim.
Yarinda evden cikmamayi planliyorum, yazi islerim yine birikti onlari halledecem.. Yada evde olmanin lutuflarindan faydalanip tembellik yapacam!




Isimlerimiz Kariyerimizi Etkiliyor mu? (Bolum II)

Eger ulkeniz disinda yasiyor ve/veya calisiyorsaniz, isiminiz yerel kulture ait degil ve etnik ise hayat size aci suprizlerde bulunabilir!

Yurtdisinda yasayipta isimlerinden kaynaklanan sikintilar ve komik anilar yasamamis hemen hemen yok gibidir. Benim nispeten kolay soylenen bi ismim var, soyadimdan dolayi cogunlukla bir Kanadali ile evli oldugumu dusunuyorlar. Hele evlilik nedeniyle geldim dedim icin cuk diye oturuyor ve hemen Kanadali bir ese sahip oluyorum (dolayisiyla bi yanim onlardan oluyor). Ama ismim cok yabanci ve Kanadalilara uzak. Basvurdugum islerde eminim isimden dolayi bircok kez gorusmeye bile cagrilmadan elenmisimdir.

Isimlerimizin is bulmadan ne kadar onemli olduguna ve isme bakarak ayrimciligin mevcut oldugu arastirmalarla kanitlanmis. Gecen okudum bir gazetenin haberine gore bir insan kaynaklari sirketi 6 ay boyunca farkli kominasyonlarda ozgecmis yollamislar ozellikle yabancilarin/gocmenlerin yerel piyasalardaki isimlerinden kaynaklanan olasili ayrimciligi olcmek icin.

Arastirmanin sonuclarina gore:

Eger Anglo-Sakson bir isme sahipseniz, sizinle tamamiyle ayni ozelliklere sahip (ayni okul, ayni is gecmisi vs) AMA farkli veya etnik isme sahip birine gore gorusmeye cagrilma oraniniz %40 daha fazla. Resmen gozumuzun icine baka baka ayrimcilik yok diye yalan soyluyorlar.

Eger burada 5 yildan fazla is gecmisiniz varsa ister hem yabanci bir isme sahip olun hemde yurtdisinda egitiminizi tamamlamis olun, is basvurularinda Anglo-Sakson bir isme sahip hemde burada okumus biriyle esit sansa sahip oluyorsunuz. Ilginc degil mi? Sistem gocmenleri icine sindirmek icin bes yila ihtiyac duyuyor!

Ben bu arastirmayi kucuk capli bireysel uygulamalarini biliyorum. Turkce kokenli isimlerini degistirip birden John olan, Marko olan, Rose olan o kadar cok insan var ki ve bunlar is hayatinda isim degisikliginden dolayi onlerinde cok daha iyi firsatlarin acildigini soyluyorlar.

Internette gezinirken yine birinin kisisel tecrubesine denk geldim. Asya kokenli "Chen" soyadli biri tamamiyle herseyi ayni 150 ozgecmis yolluyor. 75 tanesinde soyadini "Roberts" olarak degistiriyor diger 75 tanesini kendi soyadi olan "Chen" ile ayni islere basvuruyor. Sonuc mu? Roberts soyadi ile 29 is gorusmesine cagriliyor, Chen soyadi ile sadece 8 yerden gorusme icin davet aliyor. Oran 3 e 1! Ilginc degil mi?

Baska ulkeler icin ayrimcilik nispeten daha kolay kabul edilebilir ama bahsettigimiz ulke -Kanada-, her yil binlerce gocmene kucak acan ulke! Hem gocmenleri cagiriyorlar hemde bariz ayrimcilik yapip is hayatina hak ettikleri yerden baslatmiyorlar!

Bu konuya iliskin aslinda bu benim ilk yazim degil. Benim ciddi olarak sikayetci oldugum bir durum ama hala sirf sisteme dahil olabilmek icin ismimi degistirmeye icim el vermiyor. Olaki birgun sirf meraktan ve sonuclarini gormek icin degistirirsem yazarim buraya.

Sevgili Dudu'nun cok dogru yorumuyla bu konuda ki ilk yazima goz atmak isterseniz. Buraya tiklayin!

Gecen Haftanin Ozeti


Yine isin ucu kacmak uzere calismak isteyip is bulamamaktan yakiniyorum ama yine gerekli cabayi gostermedigim veya gosteremedigim bir donem geciriyoruz. Dusundukce ama sunu da yapmam gerekiyordu, su geldi bu oldu seklinde sebepler one suruyorum kendime.

Hem annelik hemde is arama modunda olmak zor gercekten basvurulacak isler erteleniyor sonrada unutuluyor bir sekilde. Onun onune gecmek icin yine yazmak sart oldu!

Gecen haftanin ozeti kisaca soyle:

Pazartesi: Haftanin en verimli gunu idi. Sanirim 5-6 tane ise basvurdum hosuma giden 2-3 tane daha is vardi sonra gonderilmek uzere ara verdim bi daha is basvuru moduna donemedim. Simdi baktim sistemden kaldirmislar.

Sali: Cocuk kabul gunum oldu. Ilk once sevdigim bir arkadasim doktora giderken 11 aylik oglunu birakti. Tam Anna oglunu almaya gelirken binadan cocuklarin sevdikleri bir arkadasinin annesi 2 veletle geldi. Onlarin gelisi ile ev havaya uctu zaten bi bi anda 4-5 erkek birada. Sanirim is anlaminda bisey yapmadim,.

Carsamba: Baska bi arkadasim kizini birakti disciye giderken. Nazli bir kizimiz, oglanlarla dengeyi kurmak gerekti ara ara. Marianne'i babasi alinca sanirim oglanlar uyumustu bende evi toplamak yerine 1-2 internet uye oldugum isle ilgili gruplardaki uyelerle yazistim. Bunlardan Rebecca, Robert Half 'in Amerika'daki subelerinden birinin muduruydu bayagidir yazisiyorduk. Ozgecmisimi istemisti, goz attiktan sonra Toronto'daki Robert Half'deki ilgili Direktor'le benim icin gorusmus onunla ilgili gelismeleri yazmis bende tesekkur mesaji falan yazdim. Diger Women in Finance grup uyelerinden gelen mesajlara cevap verdim.

Persembe: Onceki hafta Is Arama kurumlarindan bi tanesine (Women on the Move di sanirim) gitmistim. Oranin koordinatoru is gorusmelerine bunca araya ragmen cagrilmamin iyiye isaret oldugunu soylemisti. "Ozgecmisin iyi ama belki is gorusmesinde eksiklerin vardir" diye eklemisti. Sonra Deneme Is gorusmesi icin persembe icin sozlestik. Gittigimde ne verdigi dosyalara bakacak vaktim olmustu ne de hazirlik yapacak. Kadina da soyledim ama dedim yinede yapalim. Genel olarak zaten kendimi iyi ifade ederim, zayif yanlarimida bazi cevaplar hazirlamistim. Ozellikle ne kadar bu kadar ara verip simdi yine donmek istemem gibi. Deneme gorusmemiz bitince kadin hemen benim performansimi degerlendiri.  Zayif noktalarima iliskin cevaplari cok inandirici, dogal ve ikna edici bulmus. Onceki is tecrubemi anlatirken yaptigimiz islere iliskin is hacimlerini, musterilerimizin sayi ve global olmalari gibi detaylari vererek is gorusmesini yapan kisinin is ve benim hakkimda resmin butununu gormesine yardimci oldugunu belirti. Ama ozunde "cok iyidin" dedi. Ben bundan sonraki asama nedir dedigimde buraya gelmene gerek yok dedi. Cok yakin bi zamanda iyi bir is bulacagina eminim dedi. Peki dedim hep soyledikleri gonullu isler? Senin dedi onlarda calismanada gerek yok, senin icin vakit kaybi. Bende tesekkur edip, kendi kendime yine is basa dustu diyerek ayrildim.

Ogleden sonra nispeten sakin bi zamanda telefon caldi, numara yabanci idi ama ben Robert Half'dan aradiklarini anladim. Hemen cocuklara ufak rusvet vererek odama kactim, kapiyi kilitledim. Arayan Rebecca'nin bahsettigi Raffi'diydi (Bolum direktoru). Olaya cok ciddi girdi onceki ucunda is olmayan is gorusmesini hatirladim..Eyvah tarih tekkerur ediyor derken dinledikce adamin cok arkadasca ve yardim etmek niyetinde oldugunu anladim. Cok faydali ogutler verdi gerceklerden uzaklasmadan. Ozetle, onlarin zorla elde ettikleri musterileri/isverenleri tatmin etmek icin en iyi adayi bulmalari gerektigini (cunku ondan para kazaniyorlar) ve maalesef ara vermis birini onlarin sektorunde musteriye kabul etmenin cok zor oldugunu belirti. Ama dedi bi yerden basla nerden oldugu onemli degil biraz calis beni ara sana seve seve yardim ederim dedi. Bu esnada saka gibi iki oglanin ayni anda kakasi geldi. Acilen ikisini farkli tuvaletlere oturtum iki banyo arasinda kosusturmaya basladim. Konusmanin buyusu tabi bozuldu ozur diledim. Cok kibarca lutfen dedi cocuklarinla ilgilen ama ozur dilemen icin hicbir neden yok seslerini bile duymuyorum. Gunun buyuk kismini telefonda gecirdigini, cok daha kotu durumlarla karsilastigini soyledi. Aklima beni 5 dk sonra arayacagini soyleyip aramayan beyin avcisi geldi. Biraz daha piyasalar hakkinda konustuk sonra baglantiyi koparma diyerek kapatti telefonu.

Cuma: Cocuklar hafif usutmus gibiydi programa goturmedim evde kaldik. Rebecca'ya ve Raffi'ye tesekkur mesajlari yolladim. Linkedin'de eski calistigim 1-2 arkadasimi buldum. Birde daha once calismak istedigim bir kurumdaki Insan Kaynaklarinda calisan birine mesaj atmistim. Ozgecmis yollama ile ilgili ama asil amac o bankada birileriyle baglanti kurabilmekti. Uzerinden sanirim 2-3 hafta gecmisti ben unutmustum bile. Cok ozur dileyerek cevap yazmis. Sordugum sorunun cevabi hayir ama keske yardimci olabilseydim falan demis. Beni tanimadan o kadar onemseyen cevap yazmasina sevindim. En azindan o istedigim bankada simdi kontak bi isme ulastim. Daha tesekkur mesaji yazmadim ayip olmazsa baska bi soru sormayi planliyorum:)

Dusununce ben is hayatinda baglantilar kurmada fena degilim, geride kaldigim nokta yeterince ise basvuramiyorum. Basvurdugum islerde de maalesef dogrudan veritabanlarina ozgecmis yollandigi icin aranilan ozelliklere sahip en guncel adaylar is gorusmesine cagriliyor. Ben mukemmel aday olsam bile belki ozgecmisimi kimse gormuyor. Elden ozgecmis ulastirilmadikca veya iceriden tanidik olmadikca bu is zor olack gibi ama hayirlisi artik.

Sevgililer Gunu ve Aile Gunu


Muhtesem sevgililer gunu nasil olmali? .Her zaman disari cikip, biz de burdayiz edalari ile karsindakinden cok etrafi mi suzmek yoksa evde sicacik ozene bezene hazirlanmis bir yemek, birer kadeh sarap ve cocuklarin kahkalari da bugunu ozel kilmak icin yetmez mi?


Birde Sevgili Bestenin tarifi ile Cikolatali sufle yaptim enfes oldu, iki tane yedim. Kiloya cok takilmasamda aksamlari dikkat etmeye calisir ama bu aksam enfis suflelere dayanamadim. Meraklisina tarif Beste"nin blogunda..

Cocuklar yatinca soyle bi televizyona bakalim bende gunlerdir ihmal ettigim bloguma el atayim derken, sevgili kocacigim uyuya daldi.

Bende televizyondaki "You've got mail-Mesajiniz Var" basbasa kaldim. Nostalji oldu bana bu film, ilk izledigimde cok sevmistim. Simdi ama farkli gozle bakiyorum, Meg Ryan'in cocuk kitaplari satan dukkanina bayildim. Benim cocuklarim bayilir kitaplara(benden gecmis sanirim). Gittigimiz yere gotururuz. Gecen aksam dogum gunum icin kutlama yemegine ciktik. Buyuk oglan kitabinida yanina aldi. Hos yan masadaki kizlar oglanlara musallat olunca kitabi unuttu ama olsun:)

Bu arada Kanada'da Subat ayinin 3.pazartesisi "Aile Gunu" dolayisiyla resmi tatil. Bu yil guzel tesaduf oldu, sevgiler gununun ertesine denk geldi. Bu gece sevgilileri ile zaman gecirenler, yarin ailelerine vakit ayirabilirler. Bizim icin de iyi oldu esimin freelance yaptigi projesi bitti. Yarin ailecek biraz gezebiliriz. Bizim icin hafta sali itibariyle yogun bir sekilde baslayacak.

Herkese simdiden iyi haftalar!

Iste ben: 33 yasinda, mutlu ve evde oturan anne!

| 12 yorum


Bugun benim dogumgunum! Bizim Turkiye'den 7 saat geri olmamizdan dolayi dun balsadik kutlamalara..

Bu sabahta evin prensleri kutladilar..Buyuk oglum sahane "heppi bortday An-ne" sarkisini soyluyor dunden beri. Kameraya almaya calisacagim buraya eklemek icin..Vokalda ufaklikta ona eslik ediyor..

Her dogumgununde ben dusunurum muhakeme ederim neler istemisim bu yas icin neler olmus diye..Mesela ben kendimi hic anne olarak dusunemezdim. Bu tarafim yokmus gibiydi, hala oyle pek anne gibi degilim sanirim..Daha cok oyun arkadasi, surekli saklambac oynayan, kutu kutu pense oynayan bi anne..Sirf cocuklar mutlu olsun diye eve bir suru cocuk cagiran anne (bu sali evde 6 cocuk vardi), kendi cocuklari yetmezmis gibi bide onlarla oynayan anne..

Hep kariyer insani olmustum, hep hedefler vardi..Cocuklarla tum hayaller/hedefler baskalari ile yer degistirdi. Kariyer ikinci planda kaldi, ben one almak istedikce hep engeller cikti ve hala cikiyor..

Ama ozunde yukaridaki gibi hep gulen, mutlu anne,..Bu yasin daha guzel olacagina inanan anne.


Is Arama Kurumlari (Hersey Ucretsiz)

Bu memlekette nerdeyse her kose basinda Is Arama Kurumlari (Employment Agencies) var. Bu kurumlarin ortak amaci is arayanlarin, is arama konusunda yeterli bilgi ve donanima sahip olmalari icin gerekli kurslari duzenleyip danismanlik hizmetlerinin tum katilimcilara UCRETSIZ olarak verilmesi.

Bu kadar cok sik olmasinin sebebi devletin belirli bir sure calismis olanlara aylik 600$ civari para vermesi mi yoksa her yil gelismekte olan ulkelerden gelen binlerce gocmenler mi ben bilemedim. Ama bildigim o ki, issizligin giderek artamisiyla birlikte bu kurumlarinda sayisi artiyor. Cogunlugu devletten katilimcilara oranla finansal yardim aliyorlar. Dolayisiyla ne kadar cok kisi bu tur kurumlara giderse onlarda o kadar cok para kazaniyor.

Hemen hepsinde var olan imkanlarin basinda is arayanlarin gelip kullanabilecekleri internet baglantili bilgisayarlar, telefon gorusmleri icin ayrilmis ozel oda ve ozgecmisleri fax ile yollayabilmek icin fax makinalari var. Genelde birde ozgecmis hazirlama, is gorusmleri ve kariyerle ilgili kaynaklarin bulundugu bir referans kutuphaneleri var. Ve tum bunlarin kullanimi ucretsiz.

Daha fazla ilgi cekebilmek icin cesitli kurslar duzenliyorlar. En yaygin kurslarin basinda "Ozgecmis Hazirlama-Resume Preparation" kursu var. Bu istisnasiz tum kurumlarda var. Sonra "Is Gorusmelerine Hazirlik-Interviews", ve on mektup hazirlama (cover letter), cold calling dedikleri hic tanimadigniz kisileri telefonla arayip mevcut is olanaklarini arastirmak icin  gerekli teknikleri gelismek icin duzenlenen kurslar. Bu kurslarda ucretsiz.

Yukarida saydigim imkanlara ilave bazi kurumlarda daha nitelikli hizmetlerde var. Eger siz hedefleri olan, ozgecmisi iyi hazirlanmis ve nitelikli bir elemansaniz cok muhtemel bir Is Gelistirme uzmani (Job Developer) ile beraber is arama calismalari yapabilirsiniz. Is gelistirme uzmani ile calismak, is bulma sansinizi artiracak birsey ama genelde cok endustrilere ozel (mesela finans veya bilgi teknolojileri gibi) 3 haftalik bilgileri tazeleme seminerlerine katilmaniz gerekiyor. Hatta, bence en guzeli, eger konunuzla ilgili girmeniz gereken bi sinav varsa (yeminli musavirlik, SPK lisanslama gibi) onlarin KURS UCRETLERINIDE bu kurumlar karsiliyor. Ben maalesef bunlarin hicbirinden faydalanamadim cunku Sermaye Piyasalarina iliskin lisanslama sinavini gecmistim (sinav icin feci sekilde herhangi bir kurum karsilamadigi icin $800 kendi cebimden vermistim). Ben sinavlari gectigim icin birebir is gelistirme uzmaniyla calisamiyorum

Yine bu kurumlardan bazilari sadece gocmenlere yonelik calisiyor, onlarin ihtiyaclarina yonelik programlar gelistiriyorlar. Ornegin sizin konunuz, deneyiminize uygun gonullu size yardim etmeye kabul etmis bir aday buluyor o adayla siz Kanada'da calisma hayatiniza nasil entegre olursunuz, nasil ise girersiniz ve neler yapmaniz gerekir onlari belirli araliklarla biraraya gelerek konusuyorsunuz. Ben ilk geldigimde mentorum vardi. Bana cok yardimi olmustu ama ben bi yerde ise baslamistim sonra koptuk onunla gorusmeye devam etseydim sanirim hersey daha farkli olurdu.

Ozgecmis hazirlama vs seminerlerine ben ilk geldigimde katilmistim ama beni uzman sanmislardi. Hala hatirladikca gulerim, bana diger katilimcilar oturum baslamadan sorular sorup, fikrimi almaya calisiyorlardi. Sonra 1-2 kere farkli seminerlere gittim ama beni tatmin etmedi. Ben birikimlerim ve cok okumalarimla pekte fena olmayan bi ozgecmis hazirlamistim. Cok uzun suredir bu ajanslara gitmiyordum ama sabahlari cocuklari programa birakinca hemen yakindaki alisveris merkezinde sec begen al dercesine bi katta 4 tane bu ajanslardan var. Onlardan bi tanesine gidiyorum internetten basvurular yapmak vs icin. Benim gittimde 30 yakin bilgisayar var cogunlukla dolu. Sadece ucretsiz kahve icip gazete okumak icin gelen insanlar bile var. Aaa birde cocuk odalari var, eger cocugunuzla gelmek isterseniz diye..

Nasil iyi planlanmis bir sistem degil mi? Sadece fikir olsun diye bizim Is ve Isci Bulma Kurumuna baktim ne kadar cag disi geldi.

Dusunmeden Edemiyorum!


Su aralar dusunmeden edemiyorum, calismak icin niye bu kadar can atiyorum cok sukur ekonomik olarak calismak zorunda degilim, benim evde olmamdan son derece mutlu evdeki beyler. Ben calisirsam hersey, tum duzenimiz altust olacak. Ve ben biliyorum cocuklarla gecen gunlerimi ben cok ozleyecem ama asla geri donemeyecegim.

Evimizin efendisi (bkz. yukaridaki resim) ben niye bi turlu calisan anne statusune terfi edemedim diye uzuldukce omur boyu calismasam bile kendisi icin onemli olmadigini kendimi bos yere sikinti stress yaptigimi tekrarliyor. Cocuklarimizin saglikli, mutlu, huzurlu sicacik bir evde yetismelerinin herseyden onemli oldugunu hatirlatiyor surekli. Eger evde sikiliyorsam yada metro ve otobusle bi yere gitmek zorsa diye bana araba almaya calisiyor, bugun yine ayni gundem vardi ustelik ciddi olarak almayi dusundugu bi cipte..

Kucuk oglum ise gitmeyi pek anlamiyor ama buyuk oglum "anneler ise gitmez" diye siddetle benim calismami reddediyor. Tabi calissam da calismasamda o beni birakip onumuzdeki Eylul okula baslayacak eger biz burada olursak.

Bu dusuncelere dalmama bircok kisi sebep oldu bu hafta. Her ne kadar hala is arama modunda olsamda, biraz sesli dusunuyorum! Bana cok buyuk bir iyiligi dokunmus Suheyla Hanim var burada cok ama cok onemli bir finans kurumunda calisan. Akil danismak icin onu aradim haftaici. Nasil iyilik, pozitif gorus dolu beni cok rahatlatti. Kendisi aktif olarak 35 yildan fazla finans piyasalarinin icinde Kanada'da, bana bu yil veya seneye ise baslamamim hicbir seyi degistirmeyecegini ama cocuklarimin cocukluklarina asla geri donemeyecegimi ve kendi cocuklarinin cocukluklarini nasil ozledigini anlatti. "Icin rahat olsun ozgecmisini dagitiriz gerekli yerlere ama acele etmeni gerektirecek hicbir neden yok" diye ekledi.

Aslinda soyledigi sozler bana yabanci degil ben ve kardesim de annemi cok ozleyerek buyuduk. Kardesim 9 aylikken ben rahmetli biricik anneannemin kiyamamasi uzerine 3.5 yasinda krese basladim. Hatirladigim tum cocuklugum annemin evde olmasini isteyerek gecti.

Blogumun takipcisi Sevgili Bilge'de benzer seyleri yazdi yorumlarinda. Calisan annenin cocuklari olmak zor her ne kadar buyudukce anneden bagimsizlassa da cocuklar ve giderek kendi kisilikleri sosyal cevreleri olusarak daha az anneyle biseyler yapmak veya onun yaninda olmak isteselerde yinede okul oncesi donemde anne ile olmak onemli. Hele bizim gibi guvenilir acil durum aile dayanisma cemberiniz yoksa cocuk yetistirmek ve calismak anne baba icin daha zor, hem cocuklar icin hemde bizim icin sikintili durumlar olusabilir.

Hepsi sadece tesaduf mu yoksa bi amaci mi var bilmiyorum ama sonbaharda cocuklar yaratici oyun grubuna giderken bende spora gidiyordum (sonra spor yapip kilo alinca biraktim). Orada tanistigim ama sonra garip bi sekilde her yerde karsilastigim Mary (emekli bekar ogretmen) var. Dun cocuklari biraktiktan sonra onunla konustuk biraz, o da "is olacaksa olur ama su anin tadini cikart bi daha bu ana hic donemeyeceksin" dedi. Dusununce calisirken, zincirsiz koleler gibi iste gecen gunlerim aklima geldi, sabah girip aksam cikmamiz. Gun icerisinde yapmak isteyip, yapamadiklarim!

Simdi cogunu yapma imkanim var oyleyse bu anin tadini cikartarak, ise aramayi birakmadan ama niye olmuyor diye uzulmeden is aramaya devam.

Kucuk Mutluluklar

| 3 yorum

Bugun benim icin o kadar guzel bir gundu. Sabah cok erken kalktim, cogu insan icin cok onemli olmayan benim icin yapilacak listemde yer alan bir kalem isi hallettim. Cok yoruldum hic dinlenmedim surekli kosusturdum ama hepsine degdi. Simdi anlatsam o kadar ufak tefek seyler ki ama ben mutlu oldum iste.

Hatta aksam daha guzel bi sey ogrendim. Sevincten bugun sanki benim dogumgunum dedim. Esim piyano ve gitar caldi, cocuklarla deli gibi dans ettik..

Bugun herseye mola verdik yarin hayata kaldigimiz yerden devam edecegiz:)

Ucunda Is Olmayan Is Gorusmeleri (Networking Interviews)


Ilk Gorusme- Mosyo Cok Bilmis ve Ben

Su aralar yeni is gorusmeleri yok tanidiklarin tanidiklari vasitasiyla birseyler cikarmi diye bakiyoruz ama o bile o kadar yorucu ki. Tek bir kisiyle telefonda gorusebilmek icin once emaille kendimi tanitan bi yazi yaziyorum (neyse artik onun bir sablanunu cikarttim), sonra o kisiye telefon aciyorum.

 Tabii telefon etmeden sozluye calisir gibi arayacagim kisi ve calistigi sirket hakkinda bilgi topluyorum sonra ne soyleceklerimi hazirliyorum. Kendimi tanitan 2-3 cumlelik bir sablon var yine (buna elevator speech yani asansorde kendinizi 2-3 cumlelik ozetle hizlica anlatacak kadar ufak bir giris konusmasi deniyor) onu hazirladim.

Mosyo Cok Bilmis icin hazirladigim sablanu surekli adamla konusur gibi tekrar ettim sonra bunu birde telefona kaydettim sonra oturup dinledim hepsini ta ki hic takilmadan sanki kagittan okumuyormus, gercekten konusurmus gibi oluncaya kadar.

Kendimi hazir hissettikten sonra Mosyo Cok Bilmis'i aradim. Pek uygun bi zaman degildi aradigimda arka fonda bir suru ses vardi. Hemen uygun bi zaman degilse sonra arayayim dedim ama "aa 5 dakikami verebilirim dedi" tabi benden 5 dk'da kurtulacagini dusunurek:)

Oyle bir girdi ki konuya beni sikinti basti o kadar negatif sey soyledi ki is gecmisim, ara vermem..Maalesef Turkiye'yi hala gelismislik duzeyi olarak cok geri goruyorlar. Kanada'lilari anliyorumda bu adam Ingiliz, allah bilir kac kere Turkiye'ye gelmistir burunlarinin dibindeyiz. Neyse, allah bana bi guc verdi actim agzimi ona soyleyecek pek bisey kalmadi. En sonunda toparladi bende Londra'dayken Turk finans cevreleriyle iliskim vardi son zamanlarda "kural ve duzenlemeler duzelmis biraz!" dedi lutfederek. Sonra bi an azicikda olsa yardim eder gozukmek icin sanirim beni telefonda beklemeye aldi diger arkadaslarina benim tecrubemle ilgili is var mi diye sormak icin..Ama bakin ki yokmus, bende dedim ki yuzsuzluk yaparak "sizi beklerken sizin web sitenize girdim soyle bi is var"..Adam bombayi patlatti. "aaa o is mi, o Vancouver'da diyerek:) Gulmemek icin kendimi zor tuttum cunku mevcut olan ilanlara bakarken ben her zaman Toronto secerim. Yani imkani yok baska bi sehir cikmasina! Adama da dedim cok eminim Toronto'daydi is..Kucuk dip not: Aksama esime anlatinca esimde gicikligina biz tasiniriz problem yok deseydin dedi. Gulduk bayagi:)

Artik utandimi yoksa bakti benden kurtulus yok, bari dedi "sana is gorusmeleri icin tavsiyelerde bulunabilirim. Onunla ilgili bilgi yolladi aninda. Ayrica bizim web sitemize bak, bisey gorursen seninle ilgili ara beni" dedi.

Bende dedim zaten sizden bana is bulmanizi umut etmiyordum sadece ofisinize sizi ziyaret edip, bilgi almak istemistim. Tamam o zaman dedi "haberleselim", ben de tesekkur ettim kapattim..

Telefonu kapattiktan sonra da is bitmiyor bu sefer adama oturup "tesekkur mektubu" yazmak gerekiyor..O da ozenle hazirlanmasi gerekiyor. Her bir asama da kendini bir urun gibi pazarlamak amac oldugu icin en iyi ozelliklerini tekrar on plana cikartacak bi yazi olmasi gerekiyor.

Yoruldum ben artik bu gununum is arama kismiyla ilgili ozeti. Birde cocuklarla olan bogusma kismi var ama ona hic girmeyecegim. Gunun icerisinde tek benim olan saat, ikisininde 2 saat uyuduklari zamandi. Buyuk artik 4 yasina giriyor bir ay sonra ve oglen uykusu nerdeyse hic kalmadi gibi bisey, o uyumayinca ufaklikta zor uyuyor yada erken kalkiyor. Dolayisiyla oglenleri is aramaya yogunlasmak nerdeyse hayal gibi oldu benim icin.

Related Posts with Thumbnails