Isimlerimiz Kariyerimizi Etkiliyor mu? (Bolum II)

Eger ulkeniz disinda yasiyor ve/veya calisiyorsaniz, isiminiz yerel kulture ait degil ve etnik ise hayat size aci suprizlerde bulunabilir!

Yurtdisinda yasayipta isimlerinden kaynaklanan sikintilar ve komik anilar yasamamis hemen hemen yok gibidir. Benim nispeten kolay soylenen bi ismim var, soyadimdan dolayi cogunlukla bir Kanadali ile evli oldugumu dusunuyorlar. Hele evlilik nedeniyle geldim dedim icin cuk diye oturuyor ve hemen Kanadali bir ese sahip oluyorum (dolayisiyla bi yanim onlardan oluyor). Ama ismim cok yabanci ve Kanadalilara uzak. Basvurdugum islerde eminim isimden dolayi bircok kez gorusmeye bile cagrilmadan elenmisimdir.

Isimlerimizin is bulmadan ne kadar onemli olduguna ve isme bakarak ayrimciligin mevcut oldugu arastirmalarla kanitlanmis. Gecen okudum bir gazetenin haberine gore bir insan kaynaklari sirketi 6 ay boyunca farkli kominasyonlarda ozgecmis yollamislar ozellikle yabancilarin/gocmenlerin yerel piyasalardaki isimlerinden kaynaklanan olasili ayrimciligi olcmek icin.

Arastirmanin sonuclarina gore:

Eger Anglo-Sakson bir isme sahipseniz, sizinle tamamiyle ayni ozelliklere sahip (ayni okul, ayni is gecmisi vs) AMA farkli veya etnik isme sahip birine gore gorusmeye cagrilma oraniniz %40 daha fazla. Resmen gozumuzun icine baka baka ayrimcilik yok diye yalan soyluyorlar.

Eger burada 5 yildan fazla is gecmisiniz varsa ister hem yabanci bir isme sahip olun hemde yurtdisinda egitiminizi tamamlamis olun, is basvurularinda Anglo-Sakson bir isme sahip hemde burada okumus biriyle esit sansa sahip oluyorsunuz. Ilginc degil mi? Sistem gocmenleri icine sindirmek icin bes yila ihtiyac duyuyor!

Ben bu arastirmayi kucuk capli bireysel uygulamalarini biliyorum. Turkce kokenli isimlerini degistirip birden John olan, Marko olan, Rose olan o kadar cok insan var ki ve bunlar is hayatinda isim degisikliginden dolayi onlerinde cok daha iyi firsatlarin acildigini soyluyorlar.

Internette gezinirken yine birinin kisisel tecrubesine denk geldim. Asya kokenli "Chen" soyadli biri tamamiyle herseyi ayni 150 ozgecmis yolluyor. 75 tanesinde soyadini "Roberts" olarak degistiriyor diger 75 tanesini kendi soyadi olan "Chen" ile ayni islere basvuruyor. Sonuc mu? Roberts soyadi ile 29 is gorusmesine cagriliyor, Chen soyadi ile sadece 8 yerden gorusme icin davet aliyor. Oran 3 e 1! Ilginc degil mi?

Baska ulkeler icin ayrimcilik nispeten daha kolay kabul edilebilir ama bahsettigimiz ulke -Kanada-, her yil binlerce gocmene kucak acan ulke! Hem gocmenleri cagiriyorlar hemde bariz ayrimcilik yapip is hayatina hak ettikleri yerden baslatmiyorlar!

Bu konuya iliskin aslinda bu benim ilk yazim degil. Benim ciddi olarak sikayetci oldugum bir durum ama hala sirf sisteme dahil olabilmek icin ismimi degistirmeye icim el vermiyor. Olaki birgun sirf meraktan ve sonuclarini gormek icin degistirirsem yazarim buraya.

Sevgili Dudu'nun cok dogru yorumuyla bu konuda ki ilk yazima goz atmak isterseniz. Buraya tiklayin!

3 yorum:

bilge dedi ki...

haklısın maalesef isimler yabancı ülkede sorun yaratıyor amerikalı bir öğretmen dostumuz var atlanta da yaşıyor benim ismimi uzun zaman söyleyemedi neyse kızım ın ismi kolay geldi madem göçmenlere kucak açan bir ülke isimleri veya milliyetleri ne olursa olsun ayrıcalıklı davranmamalı diye düşünüyorum o zaman çifte standart olmuş olur .bloğumu ziyaret ederek acımı paylaştığın içinde ayrıca teşekkür ederim izmirden sevgi ve selamlarımı iletiyorum dilerim işlerin rast gider tüm güzellikler seninle olsun..

Adsız dedi ki...

Mailiniz ve yardımınız için teşekkür ederiz. Annem henüz pc'nin başına geçemedi, geçince bakacak.
Sizde inşallah kısa sürede bir iş bulursunuz
Ashley ( Red Riding Hood's Daughter :))) )
www.ashleeingermany.blogspot.com

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Bilge, bu ulke tezatlarla dolu maalesef. Ekonomik olarak gocmenlere ihtiyaclari var (gelirken para getiriyorlar birde cogu ilk geldiklerinde tum pis islerde calisiyorlar) ama bence hepsi olmasada cogu cokta hazmetmiyorlar. Zaten yuksek mevkilerde cok nadirdir gocmen. Yazili olmayan, soylenmeyen bir ayrimcilik var bence. Ama nedir hayat baslayinca egitimine uygun islerde calisinca, ekonomik olarak rahat olunca hayat cok sakin, duzenli sikinti stress yokmus gibi. Bu arada Bilge zor isim gercekten:) Melisa icin cok uzuldum gercekten, genc olumlerin kabullenmesi zor. Tekrar basiniz sagolsun! Bembeyaz Toronto'dan sevgiler!

Ashley: Isinize yaradiysa ne mutlu bana yine yardimci olmaya calisirim. Annene selamlar!

Related Posts with Thumbnails