Is Arama Kurumlari (Hersey Ucretsiz)

Bu memlekette nerdeyse her kose basinda Is Arama Kurumlari (Employment Agencies) var. Bu kurumlarin ortak amaci is arayanlarin, is arama konusunda yeterli bilgi ve donanima sahip olmalari icin gerekli kurslari duzenleyip danismanlik hizmetlerinin tum katilimcilara UCRETSIZ olarak verilmesi.

Bu kadar cok sik olmasinin sebebi devletin belirli bir sure calismis olanlara aylik 600$ civari para vermesi mi yoksa her yil gelismekte olan ulkelerden gelen binlerce gocmenler mi ben bilemedim. Ama bildigim o ki, issizligin giderek artamisiyla birlikte bu kurumlarinda sayisi artiyor. Cogunlugu devletten katilimcilara oranla finansal yardim aliyorlar. Dolayisiyla ne kadar cok kisi bu tur kurumlara giderse onlarda o kadar cok para kazaniyor.

Hemen hepsinde var olan imkanlarin basinda is arayanlarin gelip kullanabilecekleri internet baglantili bilgisayarlar, telefon gorusmleri icin ayrilmis ozel oda ve ozgecmisleri fax ile yollayabilmek icin fax makinalari var. Genelde birde ozgecmis hazirlama, is gorusmleri ve kariyerle ilgili kaynaklarin bulundugu bir referans kutuphaneleri var. Ve tum bunlarin kullanimi ucretsiz.

Daha fazla ilgi cekebilmek icin cesitli kurslar duzenliyorlar. En yaygin kurslarin basinda "Ozgecmis Hazirlama-Resume Preparation" kursu var. Bu istisnasiz tum kurumlarda var. Sonra "Is Gorusmelerine Hazirlik-Interviews", ve on mektup hazirlama (cover letter), cold calling dedikleri hic tanimadigniz kisileri telefonla arayip mevcut is olanaklarini arastirmak icin  gerekli teknikleri gelismek icin duzenlenen kurslar. Bu kurslarda ucretsiz.

Yukarida saydigim imkanlara ilave bazi kurumlarda daha nitelikli hizmetlerde var. Eger siz hedefleri olan, ozgecmisi iyi hazirlanmis ve nitelikli bir elemansaniz cok muhtemel bir Is Gelistirme uzmani (Job Developer) ile beraber is arama calismalari yapabilirsiniz. Is gelistirme uzmani ile calismak, is bulma sansinizi artiracak birsey ama genelde cok endustrilere ozel (mesela finans veya bilgi teknolojileri gibi) 3 haftalik bilgileri tazeleme seminerlerine katilmaniz gerekiyor. Hatta, bence en guzeli, eger konunuzla ilgili girmeniz gereken bi sinav varsa (yeminli musavirlik, SPK lisanslama gibi) onlarin KURS UCRETLERINIDE bu kurumlar karsiliyor. Ben maalesef bunlarin hicbirinden faydalanamadim cunku Sermaye Piyasalarina iliskin lisanslama sinavini gecmistim (sinav icin feci sekilde herhangi bir kurum karsilamadigi icin $800 kendi cebimden vermistim). Ben sinavlari gectigim icin birebir is gelistirme uzmaniyla calisamiyorum

Yine bu kurumlardan bazilari sadece gocmenlere yonelik calisiyor, onlarin ihtiyaclarina yonelik programlar gelistiriyorlar. Ornegin sizin konunuz, deneyiminize uygun gonullu size yardim etmeye kabul etmis bir aday buluyor o adayla siz Kanada'da calisma hayatiniza nasil entegre olursunuz, nasil ise girersiniz ve neler yapmaniz gerekir onlari belirli araliklarla biraraya gelerek konusuyorsunuz. Ben ilk geldigimde mentorum vardi. Bana cok yardimi olmustu ama ben bi yerde ise baslamistim sonra koptuk onunla gorusmeye devam etseydim sanirim hersey daha farkli olurdu.

Ozgecmis hazirlama vs seminerlerine ben ilk geldigimde katilmistim ama beni uzman sanmislardi. Hala hatirladikca gulerim, bana diger katilimcilar oturum baslamadan sorular sorup, fikrimi almaya calisiyorlardi. Sonra 1-2 kere farkli seminerlere gittim ama beni tatmin etmedi. Ben birikimlerim ve cok okumalarimla pekte fena olmayan bi ozgecmis hazirlamistim. Cok uzun suredir bu ajanslara gitmiyordum ama sabahlari cocuklari programa birakinca hemen yakindaki alisveris merkezinde sec begen al dercesine bi katta 4 tane bu ajanslardan var. Onlardan bi tanesine gidiyorum internetten basvurular yapmak vs icin. Benim gittimde 30 yakin bilgisayar var cogunlukla dolu. Sadece ucretsiz kahve icip gazete okumak icin gelen insanlar bile var. Aaa birde cocuk odalari var, eger cocugunuzla gelmek isterseniz diye..

Nasil iyi planlanmis bir sistem degil mi? Sadece fikir olsun diye bizim Is ve Isci Bulma Kurumuna baktim ne kadar cag disi geldi.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Yine güzel güzel yazıp anlatmışsın.Bizlerde isterdik ülkemizde şunlar şöyle gğzel şunlar böyle ucuz yada ücretsiz diye anlatmayı ama malesef ..
Kanada göçmenlik için nerden tam bir bilgi edinebiliriz ? Bildiğin bir adres ,webadresi varmı ?
Şimdiden çok teşekkürler
Sevgiler
A.B
red riding hood

bilge dedi ki...

merhabalar ne güzel bilgilendirmelerin çok hoşuma gitti kanada ya gidecek insanlara çok yardımı olacağını sanıyorum bu bilgilerin vatanından ve yaşadığım şehirden kucak dolusu selam ve sevgilerimi gönderiyorum sevgi ve dostlukla...

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Sevgili A.B,

Ulkemizde cok eksiklikler var, buradaki iyi uygulamalari gordukce niye bizde de olmasin, neden biz de yapamayalim diye dusunuyorum surekli. Bizde de issizlik diz boyu ama cok egitimli insanlar bile nasil is arayacaklarini bilmiyorlar. Sanirim insan kaynaklarina yonelik is arama teknikleri turu egitimler hala sadece universitelerle sinirli. Aslinda Avrupa Birliginin bir suru fonlari var, yararlanabilir.
Kanada gocmenligi icin direkt konsolosluga basvuru yapiyorsunuz. Bi ara 48 ay suruyordu ama simdi daha hizli imis. Bence green karttan daha iyi cunku 90% kabul ediliyorsunu eger universite mezunu, ingilizce veya fransizca biliyorsaniz. Detayli bilgi hukumetin su sitesinde var. http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp siz skilled workerdan basvurursunuz eger dusunurseniz. Eger baska sorunuz varsa seve seve cevaplarim.

Bilge, ben paylasmayi seviyorum ama vakittim genelde cok kisitli oluyor yada cocuklar simdi oldugu gibi tepemde bi yerlere gitmek icin israr ediyorlar:) Daha ne guzel uygulamalar var burada keske hepsini yazabilsem. Bende size sevgilerimi yorum..

Adsız dedi ki...

Size uzuuunca bir mail yazdım ama sanırım elinize ulaşmadı, Burda verdiğiniz bilgiler içinde teşekkür ederim. Yarın yine deniycem bakalım inşallah yanıt alabilirim sizde.
Sevgiler
A.b
http://www.gypsophilab.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

merhabalar,kanada şuan itibariyle ilgimi ve dikkatimi çekmiş bulunmaktadır:)
1yıl sonra bilgisayar mühendisliğinden mezun oluyorum,yurtdışında yaşamak istiyorum fakat henüz hiçbir ülke hakkında araştrma yapmadım,orada yaşayan biri olarak yazdıklarınız bnm için önemli,yardımcı bilgiler edinebileceğimi düşünüyorum sizden,şimdiden teşekkürler..

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Merhaba Jasminny,

Bloguma hosgeldin! Yurtdisinda yasamak istiyorsan okumak icin gelmek en kolayi master olmasa bile sertifika programlari falan olabilir. Buraya gocmenlik icin calisma deneyimide arti puan ama yinede basvurabilirsin sanirim. Kanada'ya iliskin gocmenlik bilgileri su adrestte. www.cic.gc.ca (immigration). Merak ettigin baska seyler varsa bana emailde atabilirsin.

Bu arada bende Kova'yim ve blogundaki Kova'yi anlatan yaziyi cok begendim, ayni ben:). Bi yerden alintimi? Diger burclari merak ettim!

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

teşekkür ederim hoşbulduk:)
evet alıntı fakat 2yıl evvel bi arkadaşım göndermişti bana birebir tutuyo diye:)oyüzden hiç bilemiyorum nereden bulabiliriz,bence en parlak en renkli burç,kova olmanıza sevindim;)
master hiç istemiyorum aslında,okumaktan bıktım artık fakat bi sertifika programı olablr,ancak o şekilde yaşama hakkını nası elde edebiliyoruz acaba?en iyisi ben size mail atiym;)

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Jasminny, emailini aldim ve ilk firsatta sana detayli bir email atacam..

Related Posts with Thumbnails