Ucunda Is Olmayan Is Gorusmeleri (Networking Interviews)


Ilk Gorusme- Mosyo Cok Bilmis ve Ben

Su aralar yeni is gorusmeleri yok tanidiklarin tanidiklari vasitasiyla birseyler cikarmi diye bakiyoruz ama o bile o kadar yorucu ki. Tek bir kisiyle telefonda gorusebilmek icin once emaille kendimi tanitan bi yazi yaziyorum (neyse artik onun bir sablanunu cikarttim), sonra o kisiye telefon aciyorum.

 Tabii telefon etmeden sozluye calisir gibi arayacagim kisi ve calistigi sirket hakkinda bilgi topluyorum sonra ne soyleceklerimi hazirliyorum. Kendimi tanitan 2-3 cumlelik bir sablon var yine (buna elevator speech yani asansorde kendinizi 2-3 cumlelik ozetle hizlica anlatacak kadar ufak bir giris konusmasi deniyor) onu hazirladim.

Mosyo Cok Bilmis icin hazirladigim sablanu surekli adamla konusur gibi tekrar ettim sonra bunu birde telefona kaydettim sonra oturup dinledim hepsini ta ki hic takilmadan sanki kagittan okumuyormus, gercekten konusurmus gibi oluncaya kadar.

Kendimi hazir hissettikten sonra Mosyo Cok Bilmis'i aradim. Pek uygun bi zaman degildi aradigimda arka fonda bir suru ses vardi. Hemen uygun bi zaman degilse sonra arayayim dedim ama "aa 5 dakikami verebilirim dedi" tabi benden 5 dk'da kurtulacagini dusunurek:)

Oyle bir girdi ki konuya beni sikinti basti o kadar negatif sey soyledi ki is gecmisim, ara vermem..Maalesef Turkiye'yi hala gelismislik duzeyi olarak cok geri goruyorlar. Kanada'lilari anliyorumda bu adam Ingiliz, allah bilir kac kere Turkiye'ye gelmistir burunlarinin dibindeyiz. Neyse, allah bana bi guc verdi actim agzimi ona soyleyecek pek bisey kalmadi. En sonunda toparladi bende Londra'dayken Turk finans cevreleriyle iliskim vardi son zamanlarda "kural ve duzenlemeler duzelmis biraz!" dedi lutfederek. Sonra bi an azicikda olsa yardim eder gozukmek icin sanirim beni telefonda beklemeye aldi diger arkadaslarina benim tecrubemle ilgili is var mi diye sormak icin..Ama bakin ki yokmus, bende dedim ki yuzsuzluk yaparak "sizi beklerken sizin web sitenize girdim soyle bi is var"..Adam bombayi patlatti. "aaa o is mi, o Vancouver'da diyerek:) Gulmemek icin kendimi zor tuttum cunku mevcut olan ilanlara bakarken ben her zaman Toronto secerim. Yani imkani yok baska bi sehir cikmasina! Adama da dedim cok eminim Toronto'daydi is..Kucuk dip not: Aksama esime anlatinca esimde gicikligina biz tasiniriz problem yok deseydin dedi. Gulduk bayagi:)

Artik utandimi yoksa bakti benden kurtulus yok, bari dedi "sana is gorusmeleri icin tavsiyelerde bulunabilirim. Onunla ilgili bilgi yolladi aninda. Ayrica bizim web sitemize bak, bisey gorursen seninle ilgili ara beni" dedi.

Bende dedim zaten sizden bana is bulmanizi umut etmiyordum sadece ofisinize sizi ziyaret edip, bilgi almak istemistim. Tamam o zaman dedi "haberleselim", ben de tesekkur ettim kapattim..

Telefonu kapattiktan sonra da is bitmiyor bu sefer adama oturup "tesekkur mektubu" yazmak gerekiyor..O da ozenle hazirlanmasi gerekiyor. Her bir asama da kendini bir urun gibi pazarlamak amac oldugu icin en iyi ozelliklerini tekrar on plana cikartacak bi yazi olmasi gerekiyor.

Yoruldum ben artik bu gununum is arama kismiyla ilgili ozeti. Birde cocuklarla olan bogusma kismi var ama ona hic girmeyecegim. Gunun icerisinde tek benim olan saat, ikisininde 2 saat uyuduklari zamandi. Buyuk artik 4 yasina giriyor bir ay sonra ve oglen uykusu nerdeyse hic kalmadi gibi bisey, o uyumayinca ufaklikta zor uyuyor yada erken kalkiyor. Dolayisiyla oglenleri is aramaya yogunlasmak nerdeyse hayal gibi oldu benim icin.

3 yorum:

beste dedi ki...

bravo sana, is aramaya cesaret edip bir de ustune kafa tuttugun icin:) En kisa zamanda arzuna gore guzel bir is bulman dilegiyle:))Beni de deli ediyor Turkiye hakkinda hic fikri olmayanlarin bile atip tutmasi!

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Tesekkurler Beste iyi dileklerin icin. Ben normalde cok sivri dilli degilimdir (yani kafam durur soylemek istediklerini soylemem falan) ama ayni senin gibi Turkiye hakkinda olumsuz bisey soylediklerinde tutamiyorum. Batililarin bizi elestirdikleri hakli noktalar var ama Turkiye homojen bi yapiya sahip degil. Batiyi da dogulu ile bir tutup herkesi genelleyip herkesi geri kalmis olarak gormelerine dayanamiyorum.

Ben gonlume gore is bulma konusunda su gunlerde umutsuzluga kapiliyorum, herkes bisekilde sifirdan yada cok asagilardan baslamayi oneriyor. Kafam iyice karisiyor, cocuklarda pek bi ilgi alaka istiyor ben bin parcaya bolunmezten hic konsantre olamiyorum hic birseye!

bilge dedi ki...

sakın yılma iş aramaya devamTürkiye hakkındaki ön yargılı davranmaları konusunda alıştık artık benimde yıllar önce amerikadan bir misafirim gelmişti inan o kadar çok şaşırdıki ve gelmeden önceki ve geldikten sonraki düşüncelerinin 360 derece değiştiği artık nerde türk görürse tanışmak isteyeceğini anlattı aynı olay hollandadan gelen misafirimdede aynıydı bizi araplarla karıştırıyor umudunu yitirme her şey güzel olacak içime öyle doğuyor kolay gelsin sevgi ve dostlukla...

Related Posts with Thumbnails