15 Saniye/ 15 Seconds

|

Yoneticilerin veya beyin avcilarinin/aracilarin ozgecmisinize ne kadar vakit ayirdiklarinizi biliyormusunuz? Is arayanlarin emek hazirlayip her seferinde yeniden ozden gecirip her yeni ilana uyarladiklari ozgecmis icin maalesef sadece 15 SANIYE ayiriyor karar vericiler. Hatta kimi arastirmalar bu surenin daha da az oldugunu soyluyor. Bu 15 saniye icinde eger gozlerine carpan bir sey varsa gorusmeye cagiriliyor aday yoksa onca caba bosa gidiyor.

Turkiye'de daha once kimseyi ise almamistim ama Toronto'da calistigim sirket icin yeniden yapilandirma surecinde satisa birini bir fiil ben almistim. Ise alim surecinde fax makinesine gunlerce hic durmadan CV gelmisti. Surekli kagit takiliyordu (bence oda hata idi aslinda sadece email ile ozgecmisler alinmali gereksiz kagit vs israfini onleyip cevre dostu olmak icin). Electronic posta ile iletilen CV sayisida fazlaca idi. Cogununun ciktisini bile almadan soyle bir goz atip eliyorduk.

Hatirliyorumda o kadar cok aday vardi ki cok azimasizdik ufacik hatalara bile goz yummuyorduk. Mesela asla imla hatasi olmamaliydi yada kelimelerin yanlis yazilmasi (spelling mistakes). Kimisinin cok tecrubesi var diye eliyorduk, kimisinin az tecrubesi var diye. Yada kimisi Kanada'da hic calismamisti.

Simdi ben ise basvuran konumundayim insanlari nasil eledigim aklima geldikce biraz urkuyorum acikcasi. Su anda rekabet cok daha fazla. Buyuk firmalar artik kendileri bile elemiyorlar ozgecmisleri, bu isi yapan bilgisayar programlari var.

 Ise basvurularina yapilan muracatlardan sonra sisteme aranilan ozellikler icin anahtar kelimeler giriliyor ve tarayici programlar otomatikman ozgecmisleri anahtar kelimelere gore tarayiyorlar. En cok anahtar kelimeleri iceren ozgecmisler bir tarafa ayriliyor. Sonra bu ozgecmicler arasindan yeniden eleme yapiliyor.

 Ozgecmislerinde kadar ugras, hazirla, isi bul ve basvur Cv'nize bakip sizin hakkinizda yorum vermeleri sadece saniyelik bir olay, bazen bu otomatik tarayici programlar yuzunden belkide ozgecmisler hic kimse tarafindan okunmuyor bile.
 
Kuzey Amerika'da basvuru sureci boyle, sanirim giderek Turkiye'de de ayni sistemle eleman alimlari yapiliyor. Rekabet cok fazla ve herkesin kendi sinirlarini cok daha fazla zorlamasi gerekiyor.

6 yorum:

Meral Erdoğan dedi ki...

blogun yeni yuzune bayildim :)

cok sevgiler,

bilge dedi ki...

bloğun çok şirin olmuşyeni haliyle işe alımlarla ilgili bilgi dolu yazını ilgiyle okudum rekabet ortamı oldukça fazla ne olacak bu işsizliğin hali bilemedim sevgiler...

Lapis lazuli dedi ki...

Torpil bulmayi denesen! Burada olmaz sanma, kesinlikle oluyor!:-)

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Meral,yeni sablonu begenmene sevindim. Eskisi cok kapaliymis bundan sonra onu anladim..

Bilge, bende bilemiyorum ne olacak bu kadar rekabetin sonu. Umarim herkes gonlune gore biseyler bulur en kisa zamanda.

Lapis Luzuli, evet kesinlikle katiliyorum torpil burda cok fazla var. Bosuna demiyorlar "neyi bildigin degil kimi tanidigin onemli diye/who you know not what you know". Torpilide "networking" diye satiyorlar..Hayirlisi artik!

A. dedi ki...

Waouww :) Your new blog thema is Rock ! ;)Like it .
Ashley

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Thanks Ashley, I really liked it too! I found this free template at simplyfabulousbloggertemplates.com.

Related Posts with Thumbnails