Is Ararken Motivasyonu Korumanin Yollari

Ozellikle benimki gibi mutlu sona ulasmak zorlu yollardan gecerken, bu uzayan surecte motivasyonu korumak gercekten zor. Basarmanin en onemli sarti motivasyonun her daim yuksek olmasi gerekirken bazi gunler motivasyonumu azaltacak yada is aramadan uzaklastiracak binbir turlu oluyor. Benim uyguladigim ve motivasyonu yuksek tutmanin yollarindan birkaci soyle:

1. Gunu Planlamak ve Hedefler Koymak:

Ben cocuklari sabahlari programa biraktiktan sonra iki saatlik kendime ait bir zaman var. O dilimde verimli bir sekilde is aramaya odaklanabiliyorum. O gunun icin gonderilmesi gereken CVleri gonderiyorum. Cok nadiren eger cocuklar ikiside uyursa ogleden sonralarida iki saatim oluyor. Ama bu gercekten ayda 3-4 kere anca suaralar cunku buyuk uyumuyor artik ve kardesi ile oynamaya cok alisik oldugu icin yalnizligi sevmeyip beni oyun arkadasi yapiyor.

2. Gunluk Planlara Uymak:

Eger o gunku planimi basari ile uygulamissam gonul rahatligi ile kahvemin yaninda kitabimi okuyabiliyorum. Kafamda sunu da yapmaliyim sesleri gelmeden o gunu keyifli geciriyorum.

3. Kendine Zaman Ayirmak:

Bazende herseyi birakip insan kendine vakit ayirmali. Ben elbet bir gun calisacagim ama boyle tembellik yapacagim gunlerim bir daha olmayacak diye kendime arada "is aramama izni" veriyorum. Tabi bu bazen "bir gun" oluyor bazende "bir hafta". Muhim olan sureyi fazla uzatmamak yoksa iyice insan odaktan uzaklasiyor.

4. Is Arama Performansini Degerlendirme:

Mutlaka nereye ne zaman basvurduguma, hangi ozgecmisimi yolladigima ve o isin ilanlarina ait bir dosyam var. Bu dosyayi ve "giden emaillerime" bakarak, o ayki veya o donemdeki is basvuru performansimi gozden geciriyorum. Bazen bu aralara hic gorusmeye cagrilmiyorum diye uzulurken bir bakiyorumki son 1-2 hafta dogru duzgun hicbir yere basvurmamisim. Eee hic ise basvurmadan, beni evde otururken kesfetdecek halleri yok diye kendime kiziyorum. Ve o anda hizlica tekrar is arama moduna yeniden donuyorum.

5. Olumsuz Cevaplari Kisisel Algilamamak

Maalesef ben bunu pek basaramiyorum. Her olumlu gecen ama sonu bi sekilde red cevabi ile sonuclanan gorusmelerden etkilenip kendime yukleniyorum. Dogrusu, red cevabinin nedenlerini ogrenip onlari gelistirmek.

6. Yakin Cevrenizdekilerin Destegini Almak

Yakin cevredeki es, anne-baba, arkadas konu komsu kim varsa onlarin destegi ve bazende zorlamalari onemli tetikleyici unsur. Benim esim hicbir konuda zorlayici degildir, sen nasil istersen oyle olsun, olmazsa olmazincidir. Hatta her negative olaydan sonra saolsun beni cok iyi teselli eder ama genellikle neden calismamam gerektigini anlatarak:)  Bazi arkadaslarim gibi calismam konusunda beni doldurusa getirmez. Bazen diyorum acaba beni zorlasa mi, simdi calismak konusunda cok fazla zorunlulugum olmadigim icin biraz yavastan aliyorum sanki olaylari.

7. Mutlu Sona Ermeyi Hayal Etmek

Sanirim hicbir seye is bulup calismaya basladigini hayal etmek (veya basarmak istediginiz neyse) kadar motive edemez. Yada benimki gibi plazalardaki havayi koklamak icin yaratilan her bahane ile dolaptan is kiyafetlerini cikartip sanki onceden oldugu gibi cok onemli bir toplantiya gidiyormuscasina hazirlanmak.

Bunlari yazarken kulagimda hep cocuklarin izledigi CARS filmindeki McQueen'in "FOCUS-ODAK" deyisi var..Keske birileri hep oyle kulagima odaklan diye fisiltadasa:)

5 yorum:

bilge dedi ki...

merhabalar bu yazının kızım tarafından okunması gerekiyor ne güzel motive olmak kutlarım seni canım izmirden sevgiler...

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Selam Bilge, umarim faydasi olur biraz:) Aslinda bu yaziyi yazsamda bende arada kopuyorum olaydan:) Bende Izmir'e sevgilerimi yolluyorum. Ne guzel oralara bahar gelmis, biz 3-4 gunluk bahar havasindan sonra kara kisa geri donduk!

Meral Erdoğan dedi ki...

bu 7 maddeyi bir kenarda sakliyorum :)

cok sevgiler,

Unknown dedi ki...

copy paste yapip bir kenrada saklamak istiyorum izninizle...donup dolasip okumaliyim...:)

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Sevgili Meral, dilerim hicbir zaman ihtiyacin olmaz bu maddeler!

Sevgili Yelda, begenme sevindim, tabii ki saklayabilirsin umarim isine yarar.

Related Posts with Thumbnails