Is Basvurularindan Sonra Nasil Bir Yontem Izlenmeli

|

Is basvurulari basli basina tam odaklanmayi gerektiren zaman alici bir surec. Bir dizi ugrastan sonra islere  basvuruluyor ama sonucunda eger gorusmeye cagrilmiyorsam herhangi bir geri bildirim cogu zaman gelmiyor. Turkiye'de  2000'den once is aradigim donemde basvurdugum islerden cogu zaman posta yoluyla itina ile hazirlanmis red cevaplari gelirdi. Red cevabini almak bile insanda basvurusunun degerlendirildigi hissi yaratirdi.

Kanada'da benim yasadigim deneyimde Bankalar ve Cokuluslu, Kuresel Sirketler disinda herhangi bir yerden basvurunuz tarafimizdan alinmistir bilgi emaili disinda olumlu-olumsuz basvurunun degerlendirildigine dair herhangi bir geri bildirim gelmiyor.

Her bir basvuru sonucunda pasif bir yol izleyip cevap beklemenin zaman kaybi oldugunu soyluyor herkes. Onun yerine daha aktif kontrolu ele alan bir davranis izleyip her bir basvurudan sonra basvurunuzu takip edip ne kadar istekli oldugunuzu gostermek adina sirketleri aramak vurgulu bir sekilde kariyer sitelerinde, kitaplarda, kariyer danismanlari tarafindan surekli tekrarlaniyor.

Fakat mevcut pozisyon icin uygun olmadiginiz icin gorusmeye cagrilmadiginiz kurumlari aramak ve neden cagrilmadiginizi sormak gercekten cesaret isi. Genelde yapi itibariyle proaktif olmama ragmen simdiye kadar ozgecmis gonderip, arkasindan aradigim  kurum ve kisiler cok az.

Aslinda aramakta sorun degil cogu zaman sadece telesekreterlere mesaj birakmak durumunda kaliniliyor. Yada kurumlar sadece kendi insan kaynaklari sitelerinden basvuruyu kabul ediyorlar, basvuruyu kimin degerlendirdigi bile cogu kez bilinmiyor. Bu nedenle sadece bir elin parmaklarini gecmeyecek sayida ilgili kisilerle gorusmem mumkun olmustu.

Cogu zamanda ilanlar da ozgecmis gonderildikten sonra "telefonla adaylarin aramamasini" rica ediyorlar. Peki hem aranilan kisilere ulasmak bu kadar zor ve cogu zaman olumlu sonuc almak neredeyse imkansizken neden israrla her tarafta "cold calling" yapilmasini tavsiye ediyorlar anlayabilmis degilim.

Cevap gelmesini beklemeli mi, pro-aktif olup biz mi aramaliyiz kararsiz kaldim. Yine okuduklarim, duyduklarim ile yasadigim uygulamalar arasinda birbirine zitlik var!

2 yorum:

A. dedi ki...

Yeni yüzü çok güzel bloğun :) Laptop kullanan sevimli kız.

bilge dedi ki...

merhabalar şu anda izmirde değilim babam a geldim önce dalgalarıaşmak la fethiyedeki yıllarca görüşemediğimiz arkadaşımıza geldil 4 gün kaldık ben ordan baba ma geçtim .onun için yazılarına yorum yazamadım.sevgi ve selamlar..

Related Posts with Thumbnails