Kim oldugunuz veya neyi bildiginiz degil kimi tanidiginiz onemli!

Turkiye'de herkesin dilinden dusmeyen bir torpil olayi vardir. Kim iyi bir ise girse kesin torpille girmistir imalari olusur. Torpil gercekten kotu bisey midir? Yada sadece Turkiye'ye mahsusmudur?

Iki sorunun cevabi da hayirdir! Kanada'da torpil/tanidik vasitasiyla ise girme yada "networking" cok yaygin ve kabul gormus bir uygulamadir. Hatta cok guzel bir ozlu soz "It's Not What You Know, But Who You Know- Ne bildigin degil kimi tanidigin/bildigin" olarakta her daim dile getirilir. Kimi arastirmalara gore eleman aciklarinin %85 herhangi bir ilan verilmeden tanidiklarin veya calisanlarin referanslari yoluyla giderilmekte.

Cok fazla cevresi ve dogru yerlerde dogru baglantilari olmayanlar icin cok da adil bir uygulama olarak gorulmese de arkasinda hakli nedenlerde var.

  • Referans gosteren kisiye guven ve saygi duyuluyor, onun onerecegi kisi hakkinda ilk elden bilgi almak mumkun.
  • Arada referans gosteren kisi oldugu icin yeni ise alinan kisinin isle ilgili gercekci beklentileri oluyor. Is ve kurum kulturu hakkinda onceden gercekci beklentiler oldugu icin hayal kirikliklari yasanmiyor.
  • Eleman alim sureci hem masrafli hemde zahmetli. Tanidiklar (referral) vasitasiyla ise elaman almak is verenler icin oldukca ekonomik bir yontem. Ilan verme, onca aday arasindan dogru adayi bulma ve sayisiz gorusme yapma derdi yok. Eleman secme isini Insan Kaynaklari Firmalarina/Beyin avcilarina yaptirdiginda odemesi gereken yuklu komisyonlar yok.
  • Birinin referansi ile ise girmek, ise alim asamasinda bircok kolayliklari beraberinde getiriyor. Araci olan kisi, onceden aday hakkinda bilinmesi gereken tum bilgileri vermis oluyor. Dolayisiyla, is gorusmesi ter dokturen sorularla degil taraflar arasinda "KIMYALARIN UYUSMASINI" test etmekle geciyor.
  • Birbiri ile uyumlu ekip uyeleri is degistirirken, diger ekip uyelerini beraberinde goturuyor. Boylelikle, yeni kurum kulturene adapte olmak cok daha kolay.
  • Tanidiklara referans olmak maddi olarak odullendiriliyor. Eger onerdiginiz kisi ise alinirsa, maasinin belli bir oranini tesvik amacli oneren kisiye maddi olarak oneriliyor. Bu oran sirketin buyuklugune, politikalarina ve ise alinan kisinin maasina gore degismekle birlikle $500-$3,000 gibi rakamlar olabiliyor.
Burada yukaridaki nedenlerden dolayi cok fazla tanidiklar vasitasiyla ise girmenin onemi uzerinde duruyorlar. Herkes bana cevrende tanidik yok mu istedigin yerlerde calisan diye soruyor. Aslinda cevremde dogru yerlerde calisan bazi tanidiklarim var. Kimisi gercekten ugrasiyor acaba bir yardimim dokunur mu diye, kimisini ben biraz zorluyorum bazisida hic orali olmuyor:)

3 yorum:

Suleyman Ve Ben dedi ki...

Merhaba Ozlem,

Nasilsin?
Cok tesekkur senin yorumlar icin.

Cok hakli senin yazi - is icin arkadas cok onemli :)

Sanirim hepsi ulkeler ayni, dogru mu?

En mutlu ve muhtesem gunesli bahar gunler senin icin.

Suleyman ve Ben

Adsız dedi ki...

Yine samimi bir yazı.Uzun süre oldu internete giremiyordum.Açar açmaz ilk sizin bloğunuz aklıma geldi.Sizin mailinizden sonra henüz arkadaşınızla irtibata geçme imkanımız olmadı.Ashley'i yollayacağım bu haftalarda. Sıkışık günler geçiriyoruz ,yol parası bulup yollarım sanırım artık.
Sevgiler bizden
A.B

alya hanımın annesi dedi ki...

merhabalar.
ne doğru yazmışsınız.sadece türkiyede değilmiş demek bu tanıdık olayı:(
bu şu oluyoki iş aramam gerektiğinde evde kalıcam bende:(

Related Posts with Thumbnails