Telefonda Is Gorusmesi/Buyuk Hata

Iki gun once yine bir beyin avcisi aradi. Aslinda cokta musait degildim cocuklar yanimdaydi ama sessizce odama gectim. Konusmanin baslangicina pek konsantre olmamistim. Ses tanidikti, aksan Hint aksaniydi. Kendini tanitti, sirkettin ismini soyledi daha oncede tanismistik dedi.

Bende "aa evet konusmustuk dedim"..Icimden Ingilizcesini duzeltmis daha anlasilir dedim.

Klasik musaitmisin, hala is ariyormusun dedi..Bende cok ukalaca evet is ariyorum ama "kesinlikle satis ve komisyonlu islerle ilgilenmiyorum" dedim.

Karsimdaki cok ama cok bozuldu..Vurgulu bir bicimde musterim Kanada'nin en onemli bankasi turev araclarinda deneyimli birini ariyoruz dedi..

Allahim yer yarilsin ben icine gireyim nasil karistirdim, nasil boyle bir hata yaparim!!!!

Telefon edeni 1-2 ay once bir sigorta sirketine satis elemani arayan insan kaynaklarindaki kisiyle karistirdim..

Cok kotu oldum arayan Kasim'da gorustugum beni cok begenen bir beyin avcisiydi. Gorustugum is icin daha deneyimli birini ariyorlardi ama bana ustune basa basa ara vermeni hic umursama "you are a well presented candidate I am sure you will find a very good job soon" (kisa surede cok iyi is bulacaksin cok iyi bir adaysin )diye bana beni degerlendirmisti. Hatta sana uygun bir is olunca mutlaka seni arayacagim demisti..Her zamanki klasik nezaket cumlelerinden sanmistim, yanilmisim!!!!!

Hemen kendimi biraz toparladim ozur dileyip "beni yanlis anlama cok telefon aliyorum satis vs isleri icin" dedim. Onemli degil dedi..

Koptum, koptuk..Toparlayamadik bi daha..

Isi anlatti biraz, bana ingilenirmisin dedi ama dogrucu davutlugum tuttu o konuda cok fazla calismadim dedi..(daha kotu hata, evet deyip istekli gorunmem gerekirdi)..

Ustune ustluk birde onun adina karar verdim "sanirim ben bu is icin uygun degilim" dedim..

Hala ahh ahh diye kendime gelemiyorum. Birinci hata tamamda ya ikincisine ne demeli? Esim diyor sinavda falan degilsin, herseyi bilmek sorunda degilsin niye cok fazla tecrubem yok turev araclarinda (derivatives) dedin diyor..

Neyse, hepsi deneyim diyorum geciyorum veya gecmeye calisiyorum ama telefonda is gorusmesi yapmak bile cok ciddi konsantrasyon gerekiyor..Ben ise resimlerdeki gibi ya minik meleklerimle pencereden tren izlerken konusuyorum yada onlari bi sekilde oyalarken..


Fotograflara dip not: Buyuk oglum fotograf cekmeyi cok seviyor. Surekli kamera elinde anlamadan bizi cekiyor bu resimleride ben telefonda konusurken cekmis!

Did You Know 2.0 (Gelecegin meslekleri)

| 2 yorum



Burada isinde basarili bir tanidigim ayni zamanda universitede ders veriyor. Laf arasinda universitede ders vermesinin amacinin oglu (11 aylik) oldugunu soyledi. Universitelerin kresleri iyi herhalde ondan diye dusundum ama meger amaci bulundugu bolume oglu buyudugunde kolay kabul edilmesi oldugunu soyledi..


Icimden koca bir wawww nasil bir advanced thinking (ileri dusunme) dedim..Ote yandan oglu icin uzuldum..Belkide hic meslek secme sansi olmayacak.

Gunumuzde meslekler o kadar cesitleniyor veya gelisiyor ki bundan birakin 10 yil degil bes once olmayan bir suru meslek turleri var artik..

Kimbilir bir 5, 10 yada 15 yil once daha nasil meslekler olacak gelecek nesiller icin. Iste teknolojinin ve yasamin ne kadar hizli degistigini anlatan cok guzel bir video..

Beyin Avcilari(Headhunters) ile Calismaya Calismak


Bunca aydir kac tanesi ile gorustum hatirlamiyorum ama bir turlu Beyin avcilarinin calisma prensiplerini cozemiyorum.

Prensipte once bir talep yaratiyorlar; nerdeyse kapi kapi sirketlere gidip yada tum mesailerini telefonda gecirerek hedef sirketlere sizin elemanlarinizi biz bulalim, var mi acik pozisyonunuz diye sirketleri ikna etmeye calisiyorlar. Yada sirketlerin verdikleri ilanlara gore elemanlar bulup onlari sirketlere pazarlamaya calisiyorlar.

Musterilerin aradiklari ozelliklere gore ya hemen is sitelerinde is ilanlarini veriyorlar yada Workopolis veya Monster gibi sitelerde is arayanlar veya guzel bir is olursa is degistiririm/ baska yere gecerim diyenlerin profillerinden elemeye gidiyorlar.

Ben ne zaman beyin aviclarinin verdikleri ilanlara ozgecmis yollasam, cevap cikmiyor ama gun gecmiyor ki soyle bir is var ilgilenirmisin diye email geliyor ve on elemelerden sonra is gorusmesine gidiyorum. Ellerinde pozisyonlara beni databaseden aradiklarinda uygun buluyorlar is ve mulakat icin ama ben onlara basvurdugumda uygun gorulmuyorum.


Dusununce ilginc bir durum arkasinda yatan sebep, is ilanlarina cok fazla basvuru olmasi ve hepsine goz atmamalari olabilir mi?

Ahh Angie!.. Is Gorusmesi (Sonuc)

Angie Fernando, bekledigimiz direktor rotarli olsada bizden onceki toplantisindan cikti. Biz Paul'le beklerken binbir ozur diledi beklettigi icin. Bu esnada yaklasik 7-8 kisi merakli gozlerle suzerken, Angie'de beni bastan ayagi suzdu. Hani olur ya filmlerde kamera ayakkabilardan baslar yukari dogru cikar aynen oyle abartisiz. Sonra gulumsedi, bende guldum..Ilk notumuz pozitif herhalde diye algiladim.

Hemen toplanti salonuna gectik. Klasik bisey icip icmeyecegimi sordular. Ben tesekkur edip, iyi oldugumu soyledim ama Paul istersen su al dedi (seni terletecegiz ihtiyacin olur dercesine ve nitekimde oyle oldu!). Bende bana uzatilan siseyi aldim ama hic acmadim bile.

Cok uzatmadan basladilar soru yagmuruna. Ilk soru sirket hakkinda neler bildigimi sordular. Bingo! Herseylerini biliyordum..Anlattim..

Angie..wow benden daha cok sey biliyorsun sirket hakkinda dedi..Gulumsedik..

Sonra sirketin sistemini kullanip kullanmadigimi sordular hayir dedim ama benzer sistemlerde calistim. Sanirim buna yanlis cevap verdim..Bilmesemde cabuk ogrenirim falan demem gerekirdi.

Angie, ozgecmisimde bazi yerlerin altini cizmis onlardan sordu 1-2 soru ama cok zorlayici degildi.

Angie bitirince Paul dedi benim bayagi sorum olacak izin verinseniz..Ve asil gorusme basladi.

Durmaksizin, sordukca sordu. Onundeki kagitta alt alta en azindan 10-15 soru vardi. Cok sikistirdi. Hayatimda bu kadar bilgiye dayali bir gorusmeye girmedim sanirim. Bi sekilde kendimce guzel cevaplar verdim saniyordum. Dolayisiyla havam cok pozitifti.

Sonlara dogru cok zor bir soru sordu, bilmedigim biseydi. Biraz yuvarlamaya calistim tam toparlayamadim. Yandim simdi derken cep telefonu caldi. Cok bozuldu acik unuttugu icin. Bin ozur, bende biraz nefes aldim cunku cok sikistiriyordu. Telefonu kapatti tam cevabini alamadigi icin yuzume bakti daha soyleyecegim bisey var mi diye ama baska soruya atladi.

Emin olamadigim sorularda dogru cevap bumuydu diye espri yaptim. Onlarda baskalarinin cevaplarini soylediler..

Derken Angie son ama en zor sorularindan birini sordu. Cevabimi ve o anki halimi birinin kameraya aip bana izletmesini cok isterdim.

Soru is geregi farkli sehir ve ulkelerdeki musterilere toplantilar icin gidip gidemecegimdi?

Icimden zor dostum diyordum ama cevap olarak "tabi ki onceden haber verilirse" dedim. Evde iki kucuk cocuk ve yogun calisan bir esle zor benim boyle bir gorevi kabul etmem tabi..Neyse, bi sekilde caresini buluruz diye dusundum.

Ikinci can alici soru, fazla mesai yapabilirsin degil mi, bu 9-5 arasi bir is degil. Is bitmeden kimsenin cikmasini istemem dedi. "Hic problem degil, fazla mesai nedir cok iyi biliyorum esimden dolayi" dedim..Ama yine muhtemelen, yuzumdeki ifadeler ve soylediklerim ayni degildi.

Sozu yine Paul aldi beni sikistirmak icin 2-3 baska soru sordu. Bence onlara fena cevap vermemistim. Yada verdigim cevaplardan cok genel hava cok pozitifti.

Bana sormak istedigim bisey olup olmadigini sordular bende 1-2 soru sordum. Artik bu bittiginin isaretiydi. Paul son olarak cok acil karar vereceklerini soyledi. Cuma'ya kadar karar vermis oluruz dedi, ustune basarak "fakat her durumda ben seni arayacagim gorusmeni degerlendirmek icin" dedi.

Tesekkur edip ciktim. Binandan cikip kendimi ilk Starbucks'a atip esimi aramak istedim saata baktim 11'e geciyordu. Demek ki icerde 1 saate yakin kalmisim. O da ne Starbucksa girdim tiklim tiklim, oyle kucuk mahallemizdeki kose basi olanlardan degil, devasa bi yer ama oturacak yer yok. Insanlar kokteyldeymis gibi ayaktakustu birbirleri ile konusuyorlar. Gunlerden sali ve saat sadece 11.15 civari oyle tatili bile degil. Piyasalari buradan yonetiyorlar diye dusundum.. Bi sonrakine dogru yurumeye basladim. Ama hepsi ayni..Insanlar burada gayet rahat ortamda calisiyorlar tabi mesele o islere girebilmek:) (Esim burada ek yorum getirdi o insanlar cok yogun calisiyorlardir bakma onlarin o hallerine dedi.  Esimde cok yogun calisiyor o yuzden sirketlerinde odul olarak mesai sonrasi/after-hours partileri ve her cuma 3'ten sonra is yerinde bira, votka ve bilumum alkollu iceceklerin calisirken yudumlanma imkanlari var! Yorum size kalmis kendisi Turkiye'de ki calisma ortamlarini hic bilmiyor:))

Sali ile Persembe arasi, ise alinacakmisim gibime geliyordu. Herseye mukemmel cevap vermemistim ama bazen hisseder insan yada oyle olmasini ister. Ben bu isin olmasini istemistim. Cuma artik olmayacagini biliyordum. Hicbir zaman is gorusmesinde soylenen zamanda karar verilmez onceden coktan karar verilip, ise alinacak aday aranmis olur o gune kadar.

Ben neden olmadigini merak etmeye basladim. Kucuk cocuklarimin olmasi mi, yoksa bu ic icin genc olmam mi-cok fazla ust duzey banka musterileri vardi onlarla buyuk sektorel toplantilar yapilacakti-, yoksa ara vermemmiydi beni almamalarinin asil sebebi hic ogrenemedim. Dayanamayip 4 gibi Paul'u aldim, ustune basa basa soyledigi mulakat degerlendirmesini duymak icin ama isinde son gunu oldugu icin erken cikmisti sanirim..

Bende sadece cevaplanmamis sorularla basbasa kaldim..

Bu arada her Angie deyisimde Rolling Stones'un Angie sarkisi gelir..

Ahhh Angie..You can't say it, can you? :)

Is Gorusmesi (Onceki Gunden Devam)

| 5 yorum







Insan Kaynaklarindan Paul'u beklerken etrafa goz attarken, dev ekranlardan toplanti odalarinin o gunku planini gordum. Gorusecegim direktor Angie ayni anda 2-3 yerdeki toplanti salonlarinda goruluyordu. Ne kadar yogunlar diye dusunurken Paul geldi tam 10'da. 

Adami gorunce sasirdim biraz.. Ismi Paul Sims karsimda tipik bir Kanadali beklerken, esmer uzun boylu bir Hintli buldum (birinci sok). Telefonda konusmasinda hic aksani yoktu hep uykulu gibi konusmasi disinda. Ama adam Hintliymis! Ismini buraya adapte olmak icin mi degistirdi yoksa ulkesinde daha dogdugunda mi boyle isim verdi ailesi bilinmez ama daha once yazdigim "Isimlerimiz Kariyerimizi etkiliyor mu 1 ve 2 " yazilari geldi aklima. 

Ayak ustu sohbet ettik, Angie'ye(direktor) haber verilmesini istedi resepsiyondaki Amy'den. Amy'de o zaten arkanizdaki odaki toplanti odasinda dedi. Bu arada oradaki toplanti bol kahkali gecmekteydi. Paul nasil olsa Angie hemen cikar diye tekrar otur falan demedi. Ayakta bi 5 dk karsilikli nezaketen gecmistir. Bakti Angie'den ses seda yok bana otursana dedi. Boylelikle havadan sudan konusmaya basladik. Birden bana biliyormusun ben dedeyim dedi ve 1,5 yasinda kiz torunu oldugunu anlatti, (ikinci sok) adam cok gencti..Bir sure detayli bir sekilde torununu (yan evde oturmalarina ragmen yemek yerken Skypeden izliyormus) anlatti. Bende konuyu degistirmek icin ne kadardir burada calisiyorsunuz dedim. 3 aydir burada sozlesmeli calisiyorum ama bu cuma son dedi (ucuncu sok). Bende icimden eyvah ya ben ne olacam dedim! Icimden gecenleri okumus gibi merak etme ben olmasamda birileri is teklifi verebilir dedi gulerek.

Merak edenler icin onceden uyari filmin sonu beklenildigi gibi bitmiyor!

Is Gorusmeleri(Oncesi)

Gecenlerde ilk arama ile son arama arasinda uc hafta gecen neredeyse yilan hikayesine donen bir is gorusmesine gittim.Yine beyin avcisi biri tarafindan kesfedilip, uygun goruldugum bir isti. Diger islere kiyasla tam benim onceden yaptigim ama daha kuresel boyutta calisan bir Amerikan sirketiydi (zaten sansima hep merkezi Amerika'da bulunan isler cikiyor seyahat etmeyecem/edemem dedikce).

Is gorusmesine cagrilmadan bi hafta once onumuzdeki hafta is gorusmesine cagrilacagim soylendi ama dediler biz teyid e-maili yollariz. Olasi is gorusmesine birgun kalaya kadar hic seda cikmadi bende hic is gorusmesi modunda degildim hazirlik bile yapmadim teyid gelmedi bir aksilik cikti herhalde diye. Gorusmeye 24 saatten az kala Paul'den email ve telesekreterde mesaji gorunce sasirdim. Bir anda hemen heyecanla hazirliklara basladim.

Sirket hakkinda cok genel bilgim vardi ama tum gece sinava calisir gibi bilgi topladim. Kimdirler, ne yaparlar, musterileri kimler, neredeler gibi. Sektordeki tum gelismelere goz attim. Bilgilerimi tazelemek iyi oldu aslinda. Ilginc seyler ogrendim bu arada, gelismekte olan bir piyasa dedikleri Turk Sermaye Piyasalari operasyon acisindan Kanada'daki operasyonlardan bayagi onde (elektronik bankacilik gibi konularda en az 5 yil ondeyiz bu arada).

Anne modundan kurtulmak icin kisisel bakim uyguladim. Dolaptan cicili bicili takim elbiselerimi cikarttim. Buradaki adaylarin ozensiz giyinmelerine ragmen ben her zaman en sik halimle gitmeye calisirim is gorusmlerine ve her seferinde aklima yeniden Uzeyir Garih gelir.

Sanirim universite 1'deydim. Bizim bolumun Isletme Arastirma Toplulugu (IAT) vardi is dunyasinin basarili kisilerinin katildigi konferaslar organize ediyorlardi. Konferanslardan birine Uzeyir Garih davetliydi. O konferasta bircok onemli seyler paylasmisti bizimle ama benim en cok aklimda kalan "İnsanlar; kıyafetiyle karşılanır, bilgisiyle ağırlanır ve kişiliğiyle uğurlanır" idi.

Kilik-kiyafet gercekten cok onemli insandaki ilk izlenimin pozitif olmasi icin. Buraya geldigim ilk yillarda uluslarasi bir yatirim sirketinde tepe yoneticisi olan bir mentorum vardi. Oda gocmenlerin basarisiz olmalari arkasinda "charity work/yardim derneginin eli degmeli" gibi durmalarini gostermisti. Gercekten bazi ulke vatandaslari (Hintliler vs) ilk baslarda feci otesi giyiniyorlar.

Vakit gelip hazirlandiktan sonra mutlaka yanima icinde ozgecmisimin 1-2 kopyasini, is ilaninini ve diger faydali bilgilerin oldugu portfoy cantami alip yolla ciktim.

Gidecegim yerin adresini onceden haritadan bakmistim. Inecegim istasyon, finans merkezlerinin kalbinde olacagi icin ayrica sevindim. Cocuklari arkadasima goturdum, oradan cikip metroya yetismem icin bayagi kosmustum ama olmasi gerektigi gibi gorusmeden 10 dk once vardim hedefe:)

Insan Kaynaklarina geldigim haber verildi ve ben beklemeye basladim...

Bahar!

| 1 yorum

Bahar guzeldir, civil civildir, umut doludur ve insanin tum planlarini alt ust eder. Isler birikir, birikir ama bi turlu bitmez. yazilacak cok sey var ama havalarinin guzelligine aldanip cogunlukla disardayiz..

Dort gozle bekledigimiz sicak havalar geldi (son 2-3 gunu saymazsak) ve bizim park sezonu sabah aksam olmak uzere acildi.. Gunlerim su aralar yukaridaki bidiklari parkta yakalamaya calismakla geciyor.

LinkedIn- Sosyal Medya'da Kariyer Odakli Var olma

| 1 yorum

Facebook, bloglar derken sosyal medya hayatimizin o kadar icinde ki, hepimiz sanal alemde kendimize ait bir dunya olusturuyoruz. Olusturdugumuz bu alanda, takip ettiklerimiz, yayinladiklarimiz, yorumlarimizla bilerek veya farkinda olmadan kendimize ait bir marka olusturuyoruz. Bu markayi beklentilerimiz ve ilgi alanlarimi dogrultusunda gelistirmek, daha iyiye goturmek icin faydali bir arac LinkedIn.

 
Her yeniyi kabul etme belirli bir surecten geciyor, bastan cogumuz Facebook'a supheli baktik. Kuzey Amerika olmak, yeniliklerin merkezine yakin olmayi dolayisiyla cogu seyi daha onceden ogrenmeyi tanismayi beraber getiriyor. Bu anlamda ben Facebook'ta hesabimi Kanadali bir arkadasimin davetiyiyle almistim (yanilmiyorsam o zamanlar illa davet edilmen gerekiyordu, yeni kurulmustu sanirim). Uzun bir sure aktif bir uye bile degildim. Bugun ise Facebook ozellikle uzaktaki yakindaki ile haberlesmeye calisan anneanne ve dedelerin bile uyesi oldugu bir platform haline geldi.

 
Uzun suredir yaygin ve etkin bir sekilde kullanilmakta olan LinkedIn (is hayatinin Facebook'u), Turkiye'deki is arkadaslarimdan aldigim davetler, ve bloguma Google'dan gelen aramalara bakarak gordugum kadariyla cok hizli bir bicimde Turkiye'de de is hayatinda kullanilmaya basliyor. Sanirim cok yakinda sadece kurumsal is yerlerinde, degil bireysel calisan bircok kisininde profili olacak.

 
Ben bastan beri LinkedIn'in atesli savunucusu oldum. Dogru kullanildiginda, is yasamini guclendirecek bircok araclarla dolu.

LinkedIn'in en belirgin faydalari kisaca soyle:
  1. Yaptiginiz is ne olursa olsun kuresel bir agda ozgecmisiniz, basarilariniz hedefleriniz ucretsiz olarak yayinlanmakta.
  2. Her ne kadar ozgecmis sizi anlatan bir cok bilgi ile doluda olsa ancak sizi sinirli olcekte tanitmaya yariyor. Ama LinkedIn sizin ilgi alanlarinizi, okuduklarini, hedeflerinizi daha uzun ve bazende gorsel olarak anlatmaya yarayacak araclarla dolu. Kendinizi tanitan videolar, sunumlar ekleyebilirsiniz.
  3. Beraber calistiginiz kisiler sizin hakkinizdaki goruslerini referans olarak sizin profilinize ekleyebilir.
  4. Ilgi alanlarina gore gruplar var. Ornegin "Turkish Business Network", Turkish IT Network" yada okullarin mezunlarinin olusturdugu gruplar yada yurtdisinda yasayan Turklerin yasadaki ulkelerde daha guclenip, is iliskilerine gelistirebilecekler Turkish-Canadian Professional Network gibi.
  5. Is hayasimindaki profesyonel yaklasim burada sergilenmek zorunda. Baglanti isteklerini zamaninda cevap vermek, calisma arkadaslarina pozitif referanslar birakmak gibi ufak detaylar atlanilmamali.
  6. LinkedIn'in amacina en fazla hizmet etmesi icin profesyonel yasamdaki gelismeler surekli guncellenmeli.
  7. Eger yaptiginiz is uzmanlik gerektiren bir is ise (ornegin dis ticaret veya pazarlama uzmanligi gibi) bu konularda gelen sorulara cevap vererek bir anlamda isiniz reklamini yapabilirsiniz.
LinkedIn ile ilgili daha fazla bilgi icin buraya tiklayiniz.

Related Posts with Thumbnails