LinkedIn- Sosyal Medya'da Kariyer Odakli Var olma

|

Facebook, bloglar derken sosyal medya hayatimizin o kadar icinde ki, hepimiz sanal alemde kendimize ait bir dunya olusturuyoruz. Olusturdugumuz bu alanda, takip ettiklerimiz, yayinladiklarimiz, yorumlarimizla bilerek veya farkinda olmadan kendimize ait bir marka olusturuyoruz. Bu markayi beklentilerimiz ve ilgi alanlarimi dogrultusunda gelistirmek, daha iyiye goturmek icin faydali bir arac LinkedIn.

 
Her yeniyi kabul etme belirli bir surecten geciyor, bastan cogumuz Facebook'a supheli baktik. Kuzey Amerika olmak, yeniliklerin merkezine yakin olmayi dolayisiyla cogu seyi daha onceden ogrenmeyi tanismayi beraber getiriyor. Bu anlamda ben Facebook'ta hesabimi Kanadali bir arkadasimin davetiyiyle almistim (yanilmiyorsam o zamanlar illa davet edilmen gerekiyordu, yeni kurulmustu sanirim). Uzun bir sure aktif bir uye bile degildim. Bugun ise Facebook ozellikle uzaktaki yakindaki ile haberlesmeye calisan anneanne ve dedelerin bile uyesi oldugu bir platform haline geldi.

 
Uzun suredir yaygin ve etkin bir sekilde kullanilmakta olan LinkedIn (is hayatinin Facebook'u), Turkiye'deki is arkadaslarimdan aldigim davetler, ve bloguma Google'dan gelen aramalara bakarak gordugum kadariyla cok hizli bir bicimde Turkiye'de de is hayatinda kullanilmaya basliyor. Sanirim cok yakinda sadece kurumsal is yerlerinde, degil bireysel calisan bircok kisininde profili olacak.

 
Ben bastan beri LinkedIn'in atesli savunucusu oldum. Dogru kullanildiginda, is yasamini guclendirecek bircok araclarla dolu.

LinkedIn'in en belirgin faydalari kisaca soyle:
  1. Yaptiginiz is ne olursa olsun kuresel bir agda ozgecmisiniz, basarilariniz hedefleriniz ucretsiz olarak yayinlanmakta.
  2. Her ne kadar ozgecmis sizi anlatan bir cok bilgi ile doluda olsa ancak sizi sinirli olcekte tanitmaya yariyor. Ama LinkedIn sizin ilgi alanlarinizi, okuduklarini, hedeflerinizi daha uzun ve bazende gorsel olarak anlatmaya yarayacak araclarla dolu. Kendinizi tanitan videolar, sunumlar ekleyebilirsiniz.
  3. Beraber calistiginiz kisiler sizin hakkinizdaki goruslerini referans olarak sizin profilinize ekleyebilir.
  4. Ilgi alanlarina gore gruplar var. Ornegin "Turkish Business Network", Turkish IT Network" yada okullarin mezunlarinin olusturdugu gruplar yada yurtdisinda yasayan Turklerin yasadaki ulkelerde daha guclenip, is iliskilerine gelistirebilecekler Turkish-Canadian Professional Network gibi.
  5. Is hayasimindaki profesyonel yaklasim burada sergilenmek zorunda. Baglanti isteklerini zamaninda cevap vermek, calisma arkadaslarina pozitif referanslar birakmak gibi ufak detaylar atlanilmamali.
  6. LinkedIn'in amacina en fazla hizmet etmesi icin profesyonel yasamdaki gelismeler surekli guncellenmeli.
  7. Eger yaptiginiz is uzmanlik gerektiren bir is ise (ornegin dis ticaret veya pazarlama uzmanligi gibi) bu konularda gelen sorulara cevap vererek bir anlamda isiniz reklamini yapabilirsiniz.
LinkedIn ile ilgili daha fazla bilgi icin buraya tiklayiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Özlem ,
Daha 1 hafta kadar önce konuştuk 1 arkadaşla Linkedn hakkında.Sene çok güzel bilgler vermişsin.Paylaşım için teşekkürler.Neler yapıyorsun ? Bahar geldimi oralarada?

Related Posts with Thumbnails