Calismayan Anne Kariyeri

|

Bu yaziyi iki ay once digital bir dergi icin istediklerinde yazmistim. Dergi ve yazi teknik aksakliklara kurban gitti ama emegim bosa gitmesin.

Iste benim "Calismayan Anne Kariyerim"..

Ilk ogluma hamile kalinca, yaptigim is cok stresli olmasi nedeniyle isten ayrildim. Kanada’da yasal dogum izni yaklasik bir yil ama eger saglik sikintilariniz calismaniza engelse doktorunuzun onerisi ile yaklasik 2-3 ay da dogumdan once ucretli izin kullanmak mumkun. Ben yaklasik 30 haftalik iken dogum iznine ayrilmaya hak kazanmistim. Son maasimin %65 ama maksimum 1600$ yaklasik dollar 14 ay boyunca devlet tarafindan odenmisti.

Ikinci oglum dunyaya gelmek icin sabirsizlaninca ben dogum izninden sonra calisma hayatima bir sure ara vermeye karar verdim. Bu cok bilincli ve isteyerek verdigim bir karardi. Anavatandan uzakta cocuk buyuten her anne gibi benimde birinci derece akrabalardan uzakta olmak, gonul rahatligi ile cocuklari birakabilecegimiz birilerinin olmamasi gibi sikintilarim vardi bunlara birde calisma hayatinin stresini eklemek istemedim.

Belkide icten ice calisan bir annenin cocugu olup tum cocuklugum annemi ozlemekle, okuldan eve geldiklerinde anneleri tarafindan karsilanan cocuklara ozeniyordum.

Ustune ustluk her yeni anne gibi okudukca, cocuklar icin ozellikle bebeklikte ev ortaminda buyumenin onemi yerlesmeye basladi. Once buyuk oglum buyusun derken, sonra kucuk ogluma ayni imkani vermek istedim. Boylelikle benim “evde oturan/ calismayan anne kariyerim” basladi. Turkiye’de olsak muhtemelen boyle bir kariyerim olmayacakti. Kanada hukumetinin verdigi goreceli uzun dogum izni, genel olarak cocuklarin annelerle buyumesini destekleyen programlar , oyun saatleri, masal gunleri ve gunluk park turlarimiz sayesinde evde “DORT YILI” basari ile tamamladim.

Cogu insana gore evde oturmak birbirinin tekrari gunluk islerden olusuyor ama aslinda universitede ogrendigimiz tum becerileri cocuklari yetistirirken uygulamak mumkun. Oncelikle benim gibi sadece 1,5 yas arayla iki cocuk yetistiriyorsaniz planli olmaniz cok gerekli duzeni korumak adina. Cocuklar arasindaki dengeyi koruyabilmek icinde iletisim becerilerini kullanmaniz gerekiyor. Cocuklarin gununu verimli gecirmeleri icin yaraticiliginizi kullanmaniz cogu zamanda zorlamaniz gerekiyor. Cok calismaniz gerekiyor ama karsiliginda aldiginiz odul herseye deger. En guzeli de calisma saatlerinizi sadece cok sevdiklerinizle geciriyorsunuz. Onlar birseyler ogrendikce, mutlu oldukca verdiginiz tum emeklerinize degiyor.

Gecen hafta Ontario Eyaletinde calisan ailelerinin 4 ve 5 yas grubu cocuklarinin kres ve okul sonrasi bakimini kapsayan yardimlarin kesilmesine karar verildi. Bu yardimlar olmadan cogu ailenin kres masraflarini karsilamayacagi on goruluyor ( aylik kres masraflari ortahalli bir kreste 800-1100$ arasi degisiyor ozellikle okul oncesi donemde). Yardimlarin kesilmesi ile gundeme bomba gibi dusen konu ise bebeklerin/cocuklarin egitimli ama yabanci/tanimadik ve surekli degisen bakicilarda buyumesinin mi iyi oldugu yoksa anneleri gibi hayatlarinda surekli olan onlari biri tarafindan mi buyutulmesinin mi?

Bu tasariyi hazirlayanlar annelerin ozgurluk, kariyer yada cocuklarin sosyallesmesi adina kreslerde buyutulmesinin ozellikle cok kucuk cocuklar icin uygun olmayacagi gorusunu tasiyorlar. Dunya genelinde 56 ulkeyi kapsayan ve bebek gelisimi konusunda calisma yapan 450 uzmana “World Association for Infant Psychiatry and Allied Disciplines” 3,5 yas alti doneme iliskin hangi ortamin cocuklarin icin daha iyi olduklarini sormus. Mevcut durumda en iyi standartlardaki kresin var oldugu, ailelerin bunlari karsilayabildigi varsayiminda ilk 12 aylik donemde en iyi bakimi 95% annenin verecegine, bu bakimin ilk 18 aylik donemde de annenin cocuklarla olmasini 85 % katilimci onermis. Katilanlardan 55% cocuklarin ilk 30 ayini anneleri ile gecirmesinin cocuklarinin gelisiminin en fazla oldugu bu donem icin onemli oldugunu soylemis.

Fakat 3 yas itibari ile katilimcilardan 62% kresinin/anaokulunun cocuklar icin ev ortamindan daha iyi oldugunu soylemis.

Bu arastirmaya gore de benimde artik calismam vaktim gelmis Kariyerinden odun verip cocuklarla zaman gecirmek cok kisisel bir karar. Ben Turkiye’de olsak eminim kariyerime bu kadar ara veremezdim ama bulundugumuz kosullar, uzakta olmak, cocuklarin yaslarininin yakin olmasi, maddi olarak tek maasla gecinebilme luksumuzun olmasi bana cocuklarimi kendim buyutme imkani Verdi. Bence onemli olan calisan anne veya calismayan anne olmak degil, cocuklarla gecirilen zamandan zevk almak.

Guncelleme: Esim juri secilmedi en azindan vatandaslik gorevlerinden birinden simdilik muaf oldu ama Ekim'de Turkiye'de askerlikten kacis yok:)


0 yorum:

Related Posts with Thumbnails