Hayir lutfen "Juri" secmeyin!

|


Bundan 3-4 ay once Adalet Bakanligindan esim bir mektup ve doldurulmasi gereken bir form aldi. Mektupta kisaca mahkemede juri uyesi olarak secilebilme ihtimali oldugunu belirtiyorlardi.

Sonra 2-3 hafta oncede bir hafta suren mahkemede juri secilme surecine katilmasi gerektigini bildiren bir baska mektup aldik. Bu mektupta eger juri uyesi secilirse basina gelecekler birbir anlatiliyor. Hic bir sekilde vatandaslik gorevi olan bu onemli gorevten muaf olamayacagi eger isteyerek belirtilen gunde orada olmazsa yasal yatirimlarindan bahsetmisler. Ama vurgu ne kadar onemli ve gururla yapilmasi gereken bu gorevin herkes icin seref oldugu yonunde.

Ilk etapta herkese eglenceli hatta yasanilmasi gereken bir deneyim gibi gozuksede detayli olayin icine girince hem vicdani hemde buyuk finansal (bizim durumumuzda oldugu gibi) yukumlulukler getiriyor.

Ornegin, bu juriye secilme haftasi bir hafta suruyor. Basli basina komikliklerle dolu bir surec hakim karsisina gecip juri olmaniza engel var mi yok mu beyan ediyorsunuz,hakim eger engel yoksa savci ve savunma avukatina donup sizi juri isteyip istemediklerini soruyor.

Juri olmak icin her iki tarafinda kabul etmesi gerekiyor. Eger cok yumusak basli, guler yuzlu durursaniz savci istemiyormus(sanirim kolay ikna edileceginiz dusunuluyor), eger kati, suratsiz durursanizda savunma tarafi kabul etmiyormus (sucsuz gorme ihtimalinin az olmasi sebebiyle sanirim). Her iki tarafinda kabul ettigi 12 kisiyi 250 kisinin 7-8 tane gruplara bolunup hepsinin kuru ile hakim karsisina cikmasiyla buluyorlar. 12 kisiyi bulmak icin bazen 8-9 saat harciyorlarmis. Esim son 3 gundur ise gider gelir gibi mahkemelerdeki ozel juri odalarina gidiyor.

Olay bunlada bitmiyor juriye secildikten sonra en az 5 ile 12 hafta surecek dava sureci basliyor. Ve bu surecte calistiginiz is yeri izin vermek zorunda ama MAAS ODEMEK ZORUNDA DEGIL! Tamamiyle sirketlere bagli maas verip vermemek..

Esimin sirketi odemiyor kesinlikle..Simdi esim her dava icin hakim karsisina gectiginde "juri secilmemek icin" elinden gelen herseyi yapiyor..Eger secilirse gercekten bizim icin cok buyuk finansal kayip olacak. Cunku maas alamayacak, mahkeme 10. gunden sonra gunluk $40 veriyormus esimin saatlik maasi bile degil 5 haftadan sonra gunluk $100 olacakmis..Cok komik rakamalar bu sartlar altinda kim juri olmak ister bilemiyoruz ama arada esim cok istekli emeklilerin yada devletten yardim alanlarin cok istekli olduklarini soyluyor..

Vicdani yanina hic girmiyorum, davalar agir ceza hukukunda (adam oldurme cogunlukla)..Maasini tam alsada esim yinede boyle davalarda karar vermenin zor oldugunu soyluyor (on mahkemede var secim surecinde savci suclarini acikliyormus).

Hayatimiz esimin juri uyesi olup olmayacagi kurgusunda geciyor, geriye kaldi son iki gun dileriz bunlarda da secilmez cunku bu yil baska bir ulke icinde vatandaslik gorevini yapacak (Turkiye'de askerlik) onda kesin olarak maas almayacak. Eger Kanada'ya da vatandaslik gorevini juri olarak yapar derlerse bizi finansal olarak yikim bekliyor..

Gercekten insanin iki ulkesi olmasi zormus!

3 yorum:

didem dedi ki...

Gerilimli gunler...Insallah esin jurilige secilmez. Asik suratla otursun bari. Isyerinin maas odememesi cok sacma. Halbuki bu resmi bir is ve gonullu degil. Zorunlu bir sekilde isinden ayri kalacak. Sacma...Guzel haberlerini bekliyoruz, en iyi sekilde sonuclanir umarim.Sevgiler,Didem

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Didem bugun de secilmemis yarin son gun umarim secilmeden bitecek:)

bilge dedi ki...

inşallah istediği gibi olur..burda da bilirkişilkler oluyor ben çok teknik bilirkişilik yaptım ama paramı hemen aldım raporumu verir vermez..herşey gönlünüzce olsun ..sevgiler..

Related Posts with Thumbnails