Herhangi bir ise girmek mi yoksa istedigin iste calismak mi?

Bugun yine benim calismak istemedigim sirketlerken birinin yetkilisi aradi gorusmeye cagirmak icin. Bu sirketler finansal urunler sunan ve piyasanin aslinda bircogunu elinde tutan kurumlar. Ama ben sadece satisa dayali maas sistemlerinin oldugu ve aktif olarak musteriyi bulmanin zorunlugu oldugu finansal danismanlik isleri ile ilgilenmiyorum.

Benim hic pozitif bakmadigim isler oldugu icin telefondaki gorusmelerde cok rahatim dusundugumu soyluyorum ama karsimdakiler satis konusunda uzmanlar (iddialarina gore ulkenin en iyi kisisel gelisim, finans ve satis egitimlerini veriyorlar) beni ikna etmek icin herseyi deniyorlar.

Bugun arayan kisi ozgecmisimi o kadar detayli incelemis ki ben istemiyorum dedikce aslinda senin su ozelliklerin, bu vasiflarin bizim beklentilerimizle ortusuyor diyerek beni iknaya calisti.

Ben negatif bakmamin sebeplerini saydikca o kadar carpici cevaplar verdi ki ben bile acaba dedim..

Telefonu kapatabilmek icin o kadar zorlandim ki, kadin ikna etmek icin herseyi deniyor. En az 2-3 kere bu isin benim beklentilerimi karsilamadigini soyledim yine kabul gormedi.

Kibarca ozgecmisimle ilgilendigi ve aradigi icin tesekkur edip kapattim. Bi an kendimi arayan kisinin yerine koydum, sonucta o da isini yapiyor. Ne kadar basarili oldugu, kac kisiyi bu isler icin ikna etmesiyle olculuyor.

Benim icinse sadece bir iste calisiyor olmak basari degil, istedigim bir ise girebilmek basari biraz zaman alsa da!

Is arama sureci sabir istiyor, bazen insan motivasyonunu yitirebiliyor. Sanki beklenilen firsatlar hicbir zaman gelmeyecek hissine kapilinca sadece caresizlikten bence insan onune gelen ilk teklifi kabul etmemeli.

Benim kabul edilebilir bir teklif icin kriterlerim var mesela. Bir isi kabul etmem icin o kriterlerin cogunu tasiyor olmali. Eger icim bi sekilde rahat degilse kesinlikle kabul etmiyorum. Ama yukselirim, baska pozisyona gecerim, maasim artar vs gibi o ani kurtaracak bahaneler uretmem veya Polyanacilik oynamam.

Is tekliflerini degerlendirirken dikkat ettigim kriterler:

1. Maas: Evet kabul edelim maas onemli ve herkesin mesleki tecrubesi, bilgisi ve egitimin bir bedeli var. Uzun bir sure issiz olmak, farkli bir ulkede olmak, yeni mezun olmak bu bedeli degistirmez.

2. Sirketin konumu ve yapisi: Kuresel mi, lokal mi? Musterileri bireysel mi kurumsal mi? Benim tercihim kuresel sirketlerde (hatta Turkiye'de ofisleri varmi diye de bakarim cogu zaman) kurumsal musteri iliskilerini yurutmek(institutional investors).

3. Sirketin lokasyonu: Metro istasyonun dibinde oturuyoruz ve metro ile ulasimin kolay olacagi yerler tercihim. Cok zorda kalmadikca araba ile otoban trafigine girmek istemiyorum.

4.Sirketin is/ yasam dengesi: Bazi sirketler yasam sadece isten ibaret degildir felsefesi ile calisirlar (ve umarim giderek yayginlasir). Bu tur sirketlerde evden belli zamanlarda calisma imkani vardir.  Cocugun vs hastalandiginda, doktora vs gitmen gerektiginde yada 100% kendini iyi hissetmediginde evde calisma luksum olsun isterim. Bu imkanlara sahip sirketler is ilanlarinda imkanlari alti cizili verirler.

5. Gelecek planlama, egitim olanaklari: Buyuk kurumsal sirketler calisanlarinin bireysel dolayisiyla kuruma katkilarinin artmasi icin egitime yatirim yaparlar. Ortalama kisi basina yillik egitim giderleri 3000-5000 $ gibidir. Isle ilgili bir kursa gidip kurstan belli bir notun ustunde gecersiniz sirketler kurs ucretlerini/master ucretlerini oduyorlar.

Liste herkes icin farkli kriterlerle dolu olabilir ama muhim olan kafamizdaki bu sablonu yaziya dokup her bir teklif icin analiz etmek.

2 yorum:

didem dedi ki...

Merhaba,
Arayan kisi bayagi bir israrciymis ha? Evet bence de kendi kendine musteri bulup kendi maasini kendin belirleme isi biraz riskli. Isi kabul etmeme sebeplerine katiliyorum. Yilma, moralini bozma aynen boyle devam:))Kac senedir Canada'da yasiyorsunuz? Memnun musun ?
Sevgiler

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Didem,

Bu tipler gercekten israrcilar ama cok profesyoneller saniyorum career change falan yapmis tipler mutlaka kurumsal kimlikleri vardir oncesinde.

Esim 11 yildir burada benim takvim yili olarak 5 yil ama cok sik Turkiye'ye gidip geldim o yuzden fiziki 4 yil ancadir. Istanbul'daki hayattan ve isimden dolayi hareketlilik ve renklilikten sonra cok sikici gelmisti burasi ilk baslarda ama cocuklardan sonra hayatin cok planli programli olmasi ve cocuklara yonelik bicimlenmesinden dolayi mutluyum tek eksik annem, babam, kardesim:(

Sizde yakinsiniz Kanada'ya degil mi? Aklimizin bi kosesinde var Vancouver yapip, sizin taraflarada gecmek..

Sevgiler!

Related Posts with Thumbnails