Staj ve Stajyerlik

|

Gecen gun bi yerde basarili bir Turk sirketinin dogus ve yukselisine iliskin bir ropartaj okuyordum. Roportaji yapan kisi eleman alim surecini, nasil elemanlarini bulduklarini ve sectikleri sormus. Sirketin kurucusu elemanlarinin %80 nin stajyerken ise basladiklarini stajerliklerinin ilk yillarinda cok ufak gorev ve sorumluluk verdiklerini sonra giderek son siniflara dogru projelerde gorev yuklerinin artirdiklarini ve mezun olmalari ile birlikte is teklifinde bulunduklarini anlatmis.


Yaklasimlarini cok takdir ettim umarim giderek bircok firma tarafindan Staj ve Stajyer'in gucu daha cok kullanilir veya yeniden kesfedilir. Cunku Kuzey Amerika kitasinda su anda bircok sirket ciddi ciddi eleman arar gibi stajer ariyor ilanla. Hangi ise alim veya is arama sitesine girseniz mutlaka staj ilanlari, oneriler ve bircok detayli bilgiler mevcut.

Ogrenciler arasinda tatli rekabet var en iyi kurumlara girebilmek icin.Hepsi professyonel bir ise girecekmiscesine, surekli orada calisacaklarmis gbi hazirlik yapiyorlar. Bizdeki gibi sabahtan aksama kahve, cay tasi, fotokopi cek bos bos otur gibi alkilanmiyor stajyerlikler. Stajyerler sinirlari zorlayip herseyi ogrenmeye, sisteme dahil olmaya calisiyorlar sanirim arada bizdeki gibi angarya isler oluyordur.

O kadar cok yazi ve ilan var ki stajlarla ilgili kendi stajyerliklerim aklima geldi.

Ben bizim bolumde o zamanlar (14 yil once:) ) zorunlu olmamasina ragmen mezun oldugumda nerde ve hangi konuda calisacagimi daha iyi secebilmek icin farkli alanlardaki 3 kurumda (Magnetti Marelli-Koc/ MAKO, Siemens ve T.C Merkez Bankasi) staj yapmistim. Ozellike Siemens'teki stajimindan sonra 3 sayfalik sirketi, calisanlari, calisma ortamini, eksiklikleri iceren staj degerlendirme raporu yazmistim. O zamanki Insan Kaynaklari Muduru cok dogru tespitlerde bulundugumu soyleyip tebrik etmisti. Okul bitip, farkli ulkelerde okuyup ve calisip Turkiye'ye dondugumde, farkli bir bolumdeki is icin Siemens'e basvurmustum. Sirket tam bu esnada Italyan Pirelli tarafindan satin almisti. Benim basvurumu Pirelli'nin Turkiye IK Direktoru degerlendirilirken benim staj dosyami incelemis. Is gorusmesinde beni cok onure ederek benim stajyerken yazdigim raporun 10 yillik IK uzmanin yazamayacagini soylemisti ve gorusmelerden sonra basvurdugum bolumden alakasiz bana Insan Kaynaklarinda yonetici pozisyonunda bir is teklifi etmisti. Ben o zamanlar ayni anda bir banka ile de gorusuyordum ve ikisi arasinda cok kararsiz kalmistim. Sonucta ben Bankayi tercih etmistim ama cokta onemsenmeyen stajlarin hic dusunmedigimiz kapilari bize acabilecegini gormustum.

Stajlarin en onemli diger bir faydasi ise ozgecmis hazirlarken ve is ararken ortaya cikiyor. Okuldan ilk mezun olunca ozgecmis hazirlarken insan ne kadar zorlanir, olmayan calisma deneyimi gibi devasa bir engeli asmak hic te kolay degildir. Dogru sirketlerde staj yapmak, hem calisma hayatina iliskin bircok seyi ogretir hemde ozgecmiste calisma hayatindaki eksikligi gidermede yardimci olur.

 Umarim universite ogrencileri hicbir yazlarini bosa gecirmezler!



5 yorum:

didem dedi ki...

Merhaba,
Yazdiklarina katiliyorum. Dedigin gibi Tr'de stajerlik demek fotokopi cekmek,getir gotur isleri yapmak demektir. Burada ise satjerlerin kadrolu calisanlardan farki yok hatta ayni projelerde calisiyorlar ,gosterdikleri performansa gore de ise aliniyorlar.Gonullu olarak baslayip ise alinanlar da olmuyor degil. Doktor olan bir arkadasim bir kanser arastirma firmasinda gonullu baslayip bir ay sonra is teklifi almisti. Ornekler cok.Sevgilerimle,Didem

bilge dedi ki...

yazdıklarına katılıyorum. izmir eski havagazı fabrikasının restorasyon işini yaparken restorasyon bölümünden bir stajer geldi..ben ona iş öğretmeye kalkıştım maddi durumlarıda iyi değildi inanki onda hiç cevher göremedim maalesef böyleleri de var ..sevgiler gönderiyorum..

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Didem, seninde gozlemledigin gibi cok fazla stajerlik icin tesvik var..Bende bircok ornek biliyorum stajer baslayip, full time ise alinan!

Bilge'cim, senin orneginde maalesef senin yaninda calisma sansini kullanamamis stajyer arkadas..Ben onun yerinde olsam senin yanindan bi saniye ayrilmam, cizdiklerini, tasarimlarini can kulagiyla dinlerdim!

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar merhaba ben ıngılızce og. 3 sınıf ogrencısyım .. yaz geldi ve staj ariyorum.. Nerelere başvurabilirm istanbulda yaşıyorum.. Evde oturmak istemiyorum butun arkdaşlarım neredeyse birşeylerle uğraşiyor bende boş boş oturmak istemiyorum.Yardımcı olursanız sevinirm Teşekkürler.. =)

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Madem ingilizce ogretmenliginde okuyorsun onunla ilgili biseyler yapardim ben. Mesela cocuk sarkilari var onlarin populer olanlarini, alfabeyi renkleri iceren mini gunluk programlar yapip kreslerde gonullu calisabilirsin hem deneyim olur hemde bosa gecmez yaz. Yada yaz okullari varsa onlarda egitmen olabilirsin.

Ingilizce ozellikle kucuk cocuklara iliskin bircok aktivite Cullen's ABC diye aratirsan bulabilirsin. Youtube sanirim TR'de yokmus ama gecen yil kardesim ara bir program ile acabiliyordu. Bakabilirsen http://www.youtube.com/user/Cullensabcs adresine bak..

Hangi yaslarla calismak istersin bilmiyorum ama preschool icin bircok sey yapabiliriz. Story time gibi seylerde olabilir okullarda/kreslerde/yaz okullarinda..

Kolay gelsin!

Related Posts with Thumbnails