Is Basvurusuna Olumlu Cevap Almanin En Etkin 5 Yolu/On mektup

Gunumuz rekabet cagi dunyanin her yerinde islere ozellikle elektronik ortamda yuzlerce hatta binlerce basvuru oluyor onca aday arasindan siyrilabilmenin benim deneyip uyguladigim en etkin 5 yolu soyle:

1. On Mektubun Kisisellestirilmesi/ Ozellestirilmesi: Her tarafta tek bir kalemden cikmis on mektupla is basvurusu ile islere basvurursaniz, tek tip herkese gonderilen bir tesekkur mektubu alirsiniz. Ama biraz arastirma yapip, ilgili bolumdeki sorumlunun adini soyadini, bolumle ilgili insider bilgilere ulasirsaniz on elemeyi yapan tarafindan farkedilirseniz. Dusunun sayin insan kaynaklari muduru diye bir baslayan mektup yerine sayin Asli Uzun diye baslayip onlarin en son projelerindeki detaylari goz onunde bulunduran ve ona gore duzenlenmis basarilar daha etkili olacaktir.

2. Duzeyli bir samimiyet: Ifade etmesi uygulamasindan daha zor mektubun dili hem sicak hemde cok profesyonel olmali. Turkce on mektup hic yazmadim ama ingilizce orneklerden yola cikarsak genel sablon soyle:

I am interested in the Coordinator position advertised on XYZ. My resume is enclosed for your review. Given my related experience and excellent capabilities I would appreciate your consideration for this job opening. My skills are an ideal match for this position.

Benim kullandigim ve arkadaslarim arasinda espri konusu olan genelde Vice President duzeyinde olumlu-olumsuz kisisel cevap aldigim on mektuba giris cumlelerim soyle:

Dear Dianne:

I am hopeful that your search has not yet turned up the "perfect" match for "Senior Manager-Depositories and Global Custodian Network" opportunity since I am very confident that the combination of my global securities industry knowledge and longstanding commitment to building credibility and rapport with CSDs and ICSDs offers me the unique opportunity to make a positive contribution to your institution. (Su aralar tatilde oldugum icin en son is basvurum Scotia ile olandi bu ilk yazisma sonunda Dianne degil Lorne-VP aramisti)
 
3. Is ilaninin ciktisini, alip orada istenilen ozellikleri birbir deneyim, egitim ve basarilarla orneklendirmek: Gecen kis sikintidan gittigim is arama kurumlarindaki gorevlilerden birisi is ilanlarinin isverenlerin "wish list'i/dilek listesi " olmasina yani nasil insanlarin Noel'de istedikleri tum hediyelere kavusamadiklarini ama listedeki hediyelerin ya benzerlerini yada onlara yakin seyler aldiklarinda mutlu olmalarina benzetmisti. Ve soyle devam etmisti is ilanlarida isverenlerin dilek listesi, basvurular arasinda birebir tutan ya cok az kisi vardir yada yoktur. Cogu zamanda tum ozellikleri tasiyan birini bulamazlar ama cogunlugu uyan birini ise alirlar demisti. Dolayisiyla dilek listesindeki ozellikleri tasidiginizi, basari ve deneyimlerinizle orneklendirerek gostermeniz gereklidir.
 
4. Otomatik uygun aday tarayicilarina/filitrelerin varligini goz onunde bulundururarak ilandaki anahtar kelimeleri kullanilmasi: Eger basvuruda insankaynaklari@firmaismi.com gibi bir email adresi kullanilmissa bilin ki mutlaka basvurularin buyuk bir cogunlugu okunmayacak onun yerine anahtar kelimelerle gelen basvurular taranacak, en cok kelime tutan basvurular degerlendirilip, onlar icinden mulakata cagirilacak. Bu yuzden on mektupta ayni ozgecmiste oldugu gibi anahtar kelimeler bolca kullanilmali ki arama yapildiginda basvurunuz degerlendirilsin.
 
5. Gondermeden mutlaka yazim hatasi, cumle dusuklukleri icin gozden gecirin: Her onemli email ve yazismada oldugu gibi mutlaka basvuruyu gondermeden tekrar tekrar okuyun, hata varmi kontrol edin hatta benim yaptigim gibi once kendinize gonderin, alicinin ekraninda nasil gozuktugunu kontrol etmek icin. Bazen maalesef teknoloji bize kotu suprizler yapabiliyor. Farkli boyutlarda, renklerde yazilar gidebiliyor bunu onlemek icin yaziyi kendinize once gondermek hatalari onlemede dolayisiyla ufak tefek hatalar yuzunden tum basvurunuzun cope gitmesini onlemede cok faydali.

2 yorum:

Selma Er dedi ki...

yazdıklarınız gerçekten çok önemli..benim de önyazımı eklediğim özgeçmişim(en popüler iş arama sitesindeki)işe yaradı..başvurduğum ilan için hemen mülakata çağırdılar..ikinci mülakattan sonra gayrimenkul danışmanı olarak işe aldılar..kısmetse 1 eylül'de başlayacağım..sevgiler..

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Selam Hanim sizin adiniza cok sevindim, yeni isiniz basarilariniz daim olsun. Yaziyi begenmenizede ayrica sevindim! Tekrar tebrikler!

Related Posts with Thumbnails