Yeni Yil Dilekleri ve Altinda Yatan Mesajlar (Is Arayanlar Icin)

| 8 yorum

Is arama dunyasindaki dostlarimin hemen hepsi is cevreleri, potansiyel isverenler, is arkadaslari, beyin avcilari, insan kaynaklari mudurlerine Noel tatili ve yeni yil kartlari gonderdiler. Iyi dileklerle birlikte biz buradayiz, hala is ariyoruz mesajini ustu kapali bir sekilde ekli ve hatirlatmali olarak gonderildi.

Eski dostlar ve sosyal cevre ile baglantiya gecmek, yeni is imkanlarini arastirmak, varsa basvurmak  icin kart gondermek aslinda benimde dusundugum guzel bir firsatti. Ama yapamadim bir turlu ve ben kacirdim bu firsati!. Bu hafta nasil bitti ve biz yeni yilin son gunune nasil geldik anlamis degilim..Okullarin tatil olmasi, calisanlarin da bol keseden tatil kullanmasindan bende tatil moduna girdim. Oysa, yemek yemek ve gezmek yerine is aramaya yogunlasmak icin bu donem bir firsat olabilirdi. Simdi aklimda dolasan isim listesiyle sadece "ah vah" ediyorum...

Belki tam zamaninda yerine ulasmayacagini bilsemde yarin en azindan en onemli kisilere email atarim..Yoksa son dakika gelen bu vicdan azabi uzun bir sure benim pesimi birakmayacak!

Tum bunlardan sonra benim yeni yil icin dilegim is aramaya daha cok zaman ayirmak, boyle onemli detaylari atlamadigim hatta is arama da yeni teknikleri gelistirdigim guzel bir yil olur 2011-umarim..

Cunku icimden bir ses daha cok uzerine dusersem ise girecegim yolunda yada benim temennim en kisa zamanda olsun bekleme ve arama modundan cikip bi yerlere gireyim artik yonunde.

Beklentilerimiz cok buyuk 2011, umarim bizi hayal kirikligina ugratmazsin!


Herkesin yeni yili simdiden kutlu olsun, Basarilarin artarak devam ettigi, mutluluklarin hic eksilmedigi, saglik ve huzurun hep yanimizda oldugu guzel bir yil olsun 2011!

Is Ararken Hangi Yontem Ise Yarar?

Cok sevdigimiz bir arkadasimiz yeni is buldu. Ortak  is arayan arkadas grubumuz arkadasimizin ise girdigini duyunca hepimiz bir agizdan "acaba nerden buldu" dedik..

Cunku hepimiz internet uzerinden ise basvurunca sonuc alamamaktan yakiniyoruz. Ben mesela cok ama cok nadiren internet uzerinden basvurular yapiyorum. Benim gibi ara vermis birinin internetten yapti basvurular hic ama hic goz onunde bulundurulmuyor cunku Insan Kaynaklari, Ise Eleman alacak bolumler topladiklari Cvleri belirli kriterleri goz onunde bulundururarak ayiriyorlar. Genelde kriterler verdikleri is ilanlarindaki aradiklari ozellikler.

Ornegin en az bes yil bankacilik deneyimi, iyi derece ingilizce bilmek gibi. Bu kelimelere gore ozgecmisler taraniyor, aralarindan en guncel olanlari seciliyor. Bu durumda bende bes yillik bankacilik deneyimim olsada arada cocuklara bakmak icin evde gecirdigim zaman var , dolayisi ile en guncel deneyime gore aradiklarinda benim  ozgecmisim daha hic kimse gormeden direkt cope gidiyor.

Bunu farkettigimden beri is basvurularimda cok ama cok istedigim bir is veya baska alternatif basvuracak yolum olmadiginda ancak "interneti" kullaniyorum.

Peki Internete alternatif hangi yontemler var?


  • Iletisim Aglari, Tanidiklarimiz ve Cevremiz (Social Network) ile Hedef Sirketlere Ulasmak (Networking): Bence en etkin yontem bu !!!  Sadece benim degil Kuzey Amerika'da da en cok kullanilan yontem bu, tanidiklar veya tanidiklarin tanidiklari yada kisa da olsa internet ortamindan olusan profesyonel baglantilar ile ozgecmisiniz birinci elden eleman alacak kisiye kisilere yada bolumlere ulastiriliyor. Eger hedef sirkette calisan kisi ie iletisiminiz iyi ise, o sizin bir nevi is bulmaya yardimci elciniz gibi calisacaktir. Bazen birebir o ise uygun olmasa da aday, elci veya aracinin hatirina basvuru on gorusme ile sonuclanabiliyor. Tabii en guzeli, gorusmeye cagrilip, on yargilardan uzak bir gorusme gerceklestirmek. Tanidik aracilar veya benim tabirimle sizi taniyan kosulsuz yardima hazir is bulma melekleri sayesinde urunun yani sizin on pazarlamasi yapilmis oluyor. Is gorusmeyi yapacak olanin kafasinda var olan imgeler sadece ozgecmise ait sorgulanmasi gerekenlerden degil muhtemelen araciya guvenerek pozitif ve ise almayi kolaylastiracak pozitif beklentiler/on yargilardan olusmakta. Dolayisiyla, is ararken veya kariyer degisikligi yaparken mutlaka cevrenizi kullanin, burada yapilan arastirmalara gore eleman alimlarinin %80'ninden fazlasi bu yontemle gerceklesiyor. Aradaki referanslarin adaya kefil olmasi nedeniyle, sirketler gonul rahatligi ve guvenerek elemani aliyorlar. Ayrica, ekonomik bir yontemde, ise alim masraflarindan  kurtuluyorlar.

  • Beyin Avcilari, Firmalara Eleman Bulan Aracilar ile Calismak: Benim beyin avcilari ile sevmekle, nefret etmek arasinda gidip gelen (love and hate) bir iliskim var. Ben grupta calisanlari (buradakiler icin gecerli Turkiye'dekiler ile calisma deneyimim yok) ellerindeki mevcut ilanlara gore eleman ariyorlar. Birebir gozlemle sansim olmadi ama tahminim ellerindeki islere gore her sabah ise gelir gelmez Workopolis, Monster gibi sitelere girip anahtar kelimlere ve musterilerinin isteklerine gore ozgecmis ariyorlar. Bunu her sabah yaptiklarini nerden biliyorum peki cunku benim sabah erkenden guncelledigim ozgecmisimi ogleye kadar brcok kisi goz atiyor ama ogleden sonralari neredeyse kimse profilime bakmiyor. Sabah tespit ettikleri kisilere ogleden sonra email ve telefon yoluyla ulasiyorlar. Genelde email oluyor cunku ayni anda "bcc" sayesinde bircok kisiye ulasabiliyorlar. Eger onlarin mesajina evet bu isle ilgileniyorum diye geri donustte bulunursaniz bu seferde telefon tarfi ve guncellenmis ozgecmis gonderme fasli basliyor. Ben bu noktada tikaniyorum kimisi bastan takilmiyor ara vermeyi ama bazisi hemen ozgecmis ve deneyim cok iyi ama maalesef musterimiz icin ara vermen problem olur diyor. Ola ki bu telefon trafigini ve on elemeyi asarsak is alima aracilik eden sirketin ofisinden bir gorusme oluyor. Eger o gorusme olumlu gecerse, adaya iliskin bir dosya hazirlanip eleman alacak sirkete yollaniyor. Genelde en az uc kisinin dosyasi bazende eger sirket birden fazla araci kurumla calisiyorsa herbirinden uc olmak uzere bayagi kabarik bir aday listes gidiyormus. Gecen yil tum elemeleri secmeme ragmen, aracilik eden firmalarin fazla olmasi nedeniyle beni bulan firmada ilk uce ama toplanda ilk ona girmistim..Saka gibi guzellik yarismalarindan farki yok!

  • Sirketlerin kendi web siteleri uzerinden basvurular yapmak: En cok zaman alan yontem bu, her bir sirket icin profil yaratmak, sorulari cevaplandirmak, ozgecmisi yuklemek gerekiyor. Kimisi tek bir format ozgecmis istiyor, kimisi her bir ise farkli gonderbilecegin ozgecmis yuklemene izin veriyor. Kimisi sadece dosyayi yuklemene izin veriyor kimisi formatsiz, basit bir bizimde ozgecmisini kopy-paste yapmana izin veriyor. Benim en nefret ettigim yontem bu, cok zaman kaybi hemde daha hic sonuc alamadim bu yontemle.

Tabii ki bu yontemler disinda fax, posta vs ilede basvurular yapmak mumkun ama giderek daha az kullaniliyor. Benim tercihim ve en cok ise yarayan bende varsa ilk elden sirket icinden birine ulasmak. Yoksa, internet ve/veya beyin avcilari/firmalara eleman bulan sirketler ile calismak.

Bu kadar laftan sonra arkadasim nasil o isi buldu dersiniz? Sasirtici ve is arayan kizlar grubumu elemanlarini dusundurecek bir sekilde internetten bulmus. Ilan bir ay once verilmis, once basvurmamis ikinciye cikinca basvurmus. Belki kismetti belkide askta oldugu gibi is ararkende hicbir zaman asla ve asla yapmam dememek lazim. Tek bir yonteme odaklanmak yerine hepsini denemek gerekiyor..

Is Arama Kurumlari


Buraya gelen her gocmen is aramaya baslamadan tedirgin nerden baslayacagini bilemedigi bir donemden geciyor. Bu kargasik, bilinmezlerle dolu donem buradaki nerdeyse her kose basinda bulunan is aramaya yardimci kurumlar sayesinde kolayca atlatiliyor.

Peki bu is aramaya yardimci kurumlar gercekten is aramaya yardimci oluyorlar mi? Hem evet hem de hayir! Yol gosterme, is arama teknikleri hakkinda ilgi verme, mulakatlara hazirlik konularinda duzenlenen seminerler baslangic icin yeterli ama sonrasinda is arayini birebir motive edecek programlar yok gibi. Bu kurumlar/ajanslar devletten finansal yardim aldiklari icin onlara kayitli ne kadar cok kisi ise girerse basarili kabul ediliyorlar. Bu yuzden bazen bilincli olarak ilk bulunan veya gecinecek kadar maasli yada kendi sektorundeki kolay isleri empoze etmeye calisabiliyorlar.

Gecen yil bir fiil basima geldi ve bu kurumlardan destek aldigim son gun oldu. Guya benim employment counsellor bana akil veriyor, piyasalar cok kotu cok ara vermisin bu ulkeden yabanci olarak is bulmak zordur diyerek bana bir bankanin musteri hizmetlerinde saati 12$ calismam icin akil veriyor. Ben biraz dusuneyip dedikten sonra bir daha aramadim. Ne kadar aldigim onemli degildi ama o benim hem istemedigim bir isti hemde kolaydi, hazirdi vardi bana bisey katmayacakti. Kazanan sadece o kurum olacak kayitlarinda bir bankaci, bir bankada is bulacakti. Bu olaydan cok gecmeden kendi istedigim bir bankada ve bolumde cok iyi bir pozisyon icin 3.mulakatta elendim. Benim danismanima gore kagit ustunde istedigim is icin hic sansim yoktu. Gorusmelerim cok basarili gecmis olmasina ragmen ise alinmadim ama yine bu hayal kirikligi yasatmadi bende cunku cok isteyince illa olacak. Benim icin bir nevi guven tazeleme, is arama kurumlari hanesi ise cok buyuk bir negatif isaret olarak geri dondu.

Gecen gun baska bir arkadasimda bu kurumlarin kendi cikarlari icin yaptiklari kucuk oyunlarindan bahsediyordu. Arkadasim bu kurumlardaki hemen hemen tum workshoplara (is arama teknikleri, ozgecmis hazirlama, mulakat beceriler vb) katilip danismanlarla calisti. Onlardan bagimsiz arkadaslarindan birinin yaninda calismaya basladi. Bunu bir sekilde kesfeden kurum pazar gecesi saat 9'da arkadasimiza ulasmaya calisiyor. Calistigi firmanin bilgilerini almak icin, saka gibi tabii yilsonu geliyor ise insan yerlestirme hedeflerini tutturmalari gerekiyor. Arkadasima is bulmak icin hic caba sarf etmeden, sanki is bulmus gibi davranacaklar. Neyse ki arkadaslarimiz durumu onceden hissedip hic detay vermiyor aksine ustune basa bas bu isi siz bulmadiniz diyor.

Uzun lafin kisasi eger Kanada iseniz bu kurumlarin kaynaklarindan sonuna kadar faydalanin ama is bulmada onlarin yardimlarinin minimumda oldugunu aklinizdan cikartmayin.

Monster Workopolis'e Karsi

Ingilizce "old habits die hard/ eski aliskanliklar zor olur/kaybolur" diye bir deyim var. Maalesef kabul etmek istemesemde bazi aliskanliklarimdan sirf alistigim icin, kolay oldugu icin, duygusal garip baglarim oldugu icin vazgecemiyorum.


En son ornegi dun aksam cekirdek citlatip son is basvurularin goz atarken yasadim. Evet evet bir yandan cekirdek citlatip ( o da kotu aliskanlik cok sukur burada satilmiyor yilda 2-3 kez anca yaparim) cayimi yudumlayip bi yandan sectigim ilanlara basvururken bir anda kafamda simsekler cakti..


Cok uzun suredir Monster.ca'ye bakmamistim. Bazi sirketler ayni benim sadece bir web sitesine goz atmam gibi sadece bir sitede is ilanlarini yayinliyorlar.


Ayrica iki siteninde kendine ozgu arama secenekleri var. Ozgecmis yukleme, yuklenen ozgecmisleri bicimlendirmede farkliliklar gosteriyor.
Bunu cok uzun suredir bilmeme ragmen tembellikten veya tum profilimi yenilemek zor geldigi icin Monster.ca'ye ugramiyordum. Bu is arayan veya calismak isteyen birinin aslinda yapmamasi gereken hatalardan.


Dun cekirdek ve cayin verdigi mutluluk hormonlari sayesinde cok uzun suredir erteledigim Monster.ca ziyaretini gerceklestirdim. Ve "Bingo" tam istedigim gibi iki uc ilan gordum.


Simdi tum enerjimi, konsantrasyonumu toplayim o ilanlara basvurma vakti..Acaba evde baska cekirdek kalmismidir bana guc vermesi icin:)

Relaunch Body-Is Arama Partneri

Sure uzadikca insanin is aramaya konsantre olmasi zorlasiyor veya insan giderek umitsiz bir moda giriyor. Surekli denenen yontemler bir ise yaramadigi veya istenen sonucu vermedigi icin bazen aslinda cok istenilen is ilanlarina bile "Nasil olsa birsey cikmayacak diye!" basvurmak istemiyor insan.

Gun geliyor insanin ic sesi kendi dusmani oluyor maalesef..Iste boyle durumlarda insanin yardimina ayni durumda olan ama pozitif destek icin hazir olan "is arama partneri/relaunch body" yetisiyor..

Is arama partneri/relaunch body kavramini ilk once benim durumumda olan iki annenin yazdigi " Back on the Career Track: A Guide for Stay-at-Home Moms Who Want to Return to Work " kitabinda okumustum o gunden beri ne zaman olumsuz havaya burunsem keske benimde relaunch bodyim olsa yada boyle bir proje baslatsam burada diye dusunuyordum.

Sonunda hem boyle bir proje basladi hemde nerdeyse hergun konustum benimde relaunch bodyim var. Gun geliyor onun sikintili, bunaldigi bir an oluyor beni ariyor yada benim moralim bozuk oluyor ben onu ariyorum.

Tabii buradaki asil amac stress azaltma veya moral depolamak degil. 

  • Is arama belirli bir donemden sonra monotonlasan bir aktivite. Insanin odagi belli olsada ona ulasmak icin denedigi yontemler siradanlasabiliyor, yada hizla gelisen teknoloji sayesinden yeni eklenen yontem ve arac gereclerden uzaklasilabiliyor yada tekrardan dolayi onemli ama kucuk detaylar gozden kacirilabiliyor.

  • Iste bu noktada, is arayan kisinin is arama planini ve aktivitelerini baskasi ile paylasmasi cok onemli. Hem tarafsiz bir goz degerlendiriyor hemde ayni surecten gectigi icin farkli yontemleri deneyip yonlendiricide olabiliyor. 

  • Degerlendirme yapilirken de yapici elestiriciler ile hem dusundurucu fikirler elde edilip hemde umut tazelemek mumkun.

  • Relaunch body/Is Arama Partneri (IAP) ile is ararken her iki tarafinda birbirinin beklentilerini iyi anlamis olmasi daha verimli ortak calismalar yapilmasini kolaylastiriyor.

Benim is arama partnerim ile iliskim ilk once is arama, bulma cemberinde baslamisken su anda guzel bir dostluga dogru gidiyor. Ama ikimizde her birbirimizi gordugumuzde birbirimizin isine yaracak fikirleri paylasiyoruz hatta bazen onun veya bana yardimi olacak kisilerle tanismis ise ona yonlendiriyoruz. Bir nevi bir gozumuz her zaman onun uzerinde; onun is aramasina yardimci olabilecek kisi, kurum ve fikirleri gordugumuzde hemen haberdar ediyoruz.

Hergun aramizda bag guclensede ikimizde en kisa zamanda is bulmak istiyoruz. Tabii dostlugumuz ondan sonra daha guclenerek devam edecek.













Umut!!

Maalesef ortada aslinda elle tutulur hicbirsey yok ama Aralik ilk yazisinin umut dolu olmasini istedim. Buralarin en renkli, keyifli ve insanlarin neseli oldugu bir ay Aralik. Ister istemez, her ne kadar kutlamasakta sanirim burada gecirilen 6 yil icerisinde Noel/Chrismas modu ve dogal pozitiflik banada gecmis.

Her ne kadar is anlaminda her taraf sakin is yavaslatma modu olsa da ufak capli yok canim daha neler dedirten belki sonrasinda hicbirsey cikmayacak gelismeler oluyor son bir haftadir.

Tam bir yil once 29 Kasimda bir beyin avcisi ile elindeki bir pozisyon icin gorusmustum. Gorusme cok pozifti, hemen musterisi ile bir gorusme ayarlayacakti. Aradan gunler gecip hic ses cikmayinca ben aramistim ama ulasamamistim adama mesajima da geri donmemisti.

Nerdeyse tam bir yil sonra 26 Kasimda bana piyasalarda olumlu hareketlenmeler var, hala is ariyormusun sana uygun bir is var elimde ilgilenirsen ara diye email atmis gecikmelide olsada! Bende emaili gec alinca hemen arayamadim aslinda istemeden de iyi oldu telefon etmenin pazartesiye kalmasi.

Pazartesi adami biraz tedirgin aradim cunku onun yeniden beni kendi kayitlarindan(candidate database) mi yoksa kariyer sitelerinden mi buldugunu ve elinde hangi ozgecmisimin oldugunu kestiremedim. Her bir ilana gore farkli ozgecmisim oldugu icin hangisinin onu etkiledigini anlamadan konusmaya basladik.

Klasik ne kadar ara verdin, neden, neler biliyorsun gibi sorulardan sonra ben elindeki isi sordum. Bana gecen yilki sirketi soyledi. Ben "himmm" deyince sirketi bilip bilmedigimi merak etti biliyorum deyince adama dank etti biz bu isi seninle konusmustuk degil mi dedi bende evet dedim gulerek..

Adamin aradan bir yil gecmesine ragmen beni unutmamasina sevindim. Bu seferde ben ona o zaman neden olumlu sonuclanmamasini sordum..

Dale de "aaa seninle ilgili bisey degil butcelerinde yeni eleman icin fon yaratamadilar" dedi..Ayrica simdi yeni bir mudur var dedi sanki daha iyi biri dercesine..Maasi konustuk benim istedigimden $10,000 daha fazlasini alabiliriz sanirim dedi bende "even better-daha da iyi" dedim. Bu hafta icinde musterimle ve seninle bir araya gelmeyi ayarlayacagim dedi..

Hala bir ses yok, bana ancak bir yil sonra geri donen birinden cok bir beklentim yok/yoktu ama olay basli basina komik. Kariyer sitelerinde kitaplarinda yazan mulakatiniz kotu gecse bile, veya iyi gecmesine ragmen o isi alamadiginiza uzulmeyin belki aradan biraz zaman gecsede sans yeniden gulebilir senaryolarina cok uygun dustu.

Aslinda sana uygun bir sey oldugunda biz seni arayacagiz kliselerini dogru cikartan baska bir olayda basima gelmisti. Meraklisi buraya tiklasin!

Evet dedigim gibi ortada birsey yok henuz belkide hic olmayacak ama en azindan her isi alamadigimiz zaman benden/adaydan kaynaklanmadigini duymak guzel ve rahatlatici sadece bu bile onumuzdeki gunlere umutla bakmak icin yeterli!

Related Posts with Thumbnails