Is Arama Kurumlari


Buraya gelen her gocmen is aramaya baslamadan tedirgin nerden baslayacagini bilemedigi bir donemden geciyor. Bu kargasik, bilinmezlerle dolu donem buradaki nerdeyse her kose basinda bulunan is aramaya yardimci kurumlar sayesinde kolayca atlatiliyor.

Peki bu is aramaya yardimci kurumlar gercekten is aramaya yardimci oluyorlar mi? Hem evet hem de hayir! Yol gosterme, is arama teknikleri hakkinda ilgi verme, mulakatlara hazirlik konularinda duzenlenen seminerler baslangic icin yeterli ama sonrasinda is arayini birebir motive edecek programlar yok gibi. Bu kurumlar/ajanslar devletten finansal yardim aldiklari icin onlara kayitli ne kadar cok kisi ise girerse basarili kabul ediliyorlar. Bu yuzden bazen bilincli olarak ilk bulunan veya gecinecek kadar maasli yada kendi sektorundeki kolay isleri empoze etmeye calisabiliyorlar.

Gecen yil bir fiil basima geldi ve bu kurumlardan destek aldigim son gun oldu. Guya benim employment counsellor bana akil veriyor, piyasalar cok kotu cok ara vermisin bu ulkeden yabanci olarak is bulmak zordur diyerek bana bir bankanin musteri hizmetlerinde saati 12$ calismam icin akil veriyor. Ben biraz dusuneyip dedikten sonra bir daha aramadim. Ne kadar aldigim onemli degildi ama o benim hem istemedigim bir isti hemde kolaydi, hazirdi vardi bana bisey katmayacakti. Kazanan sadece o kurum olacak kayitlarinda bir bankaci, bir bankada is bulacakti. Bu olaydan cok gecmeden kendi istedigim bir bankada ve bolumde cok iyi bir pozisyon icin 3.mulakatta elendim. Benim danismanima gore kagit ustunde istedigim is icin hic sansim yoktu. Gorusmelerim cok basarili gecmis olmasina ragmen ise alinmadim ama yine bu hayal kirikligi yasatmadi bende cunku cok isteyince illa olacak. Benim icin bir nevi guven tazeleme, is arama kurumlari hanesi ise cok buyuk bir negatif isaret olarak geri dondu.

Gecen gun baska bir arkadasimda bu kurumlarin kendi cikarlari icin yaptiklari kucuk oyunlarindan bahsediyordu. Arkadasim bu kurumlardaki hemen hemen tum workshoplara (is arama teknikleri, ozgecmis hazirlama, mulakat beceriler vb) katilip danismanlarla calisti. Onlardan bagimsiz arkadaslarindan birinin yaninda calismaya basladi. Bunu bir sekilde kesfeden kurum pazar gecesi saat 9'da arkadasimiza ulasmaya calisiyor. Calistigi firmanin bilgilerini almak icin, saka gibi tabii yilsonu geliyor ise insan yerlestirme hedeflerini tutturmalari gerekiyor. Arkadasima is bulmak icin hic caba sarf etmeden, sanki is bulmus gibi davranacaklar. Neyse ki arkadaslarimiz durumu onceden hissedip hic detay vermiyor aksine ustune basa bas bu isi siz bulmadiniz diyor.

Uzun lafin kisasi eger Kanada iseniz bu kurumlarin kaynaklarindan sonuna kadar faydalanin ama is bulmada onlarin yardimlarinin minimumda oldugunu aklinizdan cikartmayin.

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails