Kendinizi hic Google yaptiniz mi?


Buraya gocmen olarak gelenlerin, blog uzerinden bana ulasanlarin ilk sorusu is aramaya nerden baslayalim oluyor. Is aramaya baslamak icin iyi hazirlanmis bir CV'nin yaninda, is adamaya tam zamanli kendini adamak, sikayet etmemek sadece baskalarinin size is bulmasini beklememek, elinizden ne geliyorsa daha fazlasini yapmak gerekiyor ama tum bunlardan once yapilmasi gereken cok onemli bir is var.
Lutfen kendinizi (ad+soyad) google'da bir arayin bakalim sizinle ilgili neler gelecek.
  • Eger cok uste duzey bir yonetici iseniz sirket web sitesinde bilgileriniz, sizinle ilgili gazete haberleri,
  • Eger bilim insani iseniz, yaptiginiz calismalar ve yayinlariniz,
  • Eger blog dunyasinda var iseniz, blogunuz
  • Eger Linkedin'de profiliniz varsa, o profiliniz
  • Eger Twitter'da iseniz, twitleriniz
Bunlarin hicbiri, hepsi ve daha fazlasi yada bazisi olsa bile herkesin yada-cogunlugun- Facebook profili ilk gelecek bilgidir. Sonra tum bulduklariniza bir isveren gozuyle bakin. Arama sonucu cikan kisiyi ise almak istermisiniz?
Is arama surecinde aday aslinda bir urun. Bu urunun cok iyi pazarlanmasi gerekiyor. Nasil bir urunu alirken gorsel materyal onem kazaniyorsa sizinde gorsel olarak iyi sunulmaniz gerekiyor.

Dolayisiyla, gorsel olarak gelecek ilk veri muhtemelen Facebook resminizdir. Bu materyali cok iyi cekmek gerekiyor. Aslinda sadece is arayanlar degil herkesin cok dikkatli secmesi gerekir profil resmini. 

Sonra LinkedIn profil fotografiniz duzgun olmali hatta sanki is gorusmesine nasil gidiyorsaniz oyle hazirlanmis halinizi yansitan bir foto olmali..

Gorsel olarak urunu hazirladiktan sonra icerige yani yazili materyalleri dogru hazirlamak gerekiyor. Internette yaptiginiz yorumlara, yazdiginiz yazilara, klup ve grup uyeliklerinizi daha ozenli hazirlayin veya secin. Twitter hesabiniz varsa onu guncel tutun yoksa benim gibi hala twittleriniz ile sanal olarak Bursa'da olabilirsiniz:) Kendime not acilen twitter'i ya kapamali yada guncellemeliyim!

Google'dan kimin beni nasil arattigini bulmak daha zor ama LinkedIn'de benim profilime bakan insan kaynaklari uzmanlari beyin avcilarini prolifime kim bakmis bolumunde (who viewed my profile) gorebiliyorum. Bu kisiler muhtemelen Workopolis.com, Monster.ca gibi kariyet sitelerinde ozgecmisimi gorup sonra detay avina cikan kisiler. Cok iyi bir ozgecmisiniz olsa bile kuresellesmeyi ve trendleri yakindan takip eden insan kaynaklari uzmanlari, firmalar sizin hakkinizda onceden bilgiyi almaya calisiyorlar. Bu yolla sizin hakkinizda ozgecmisinizde yazmayan detaylara ulasip kisiliginizle ilgili ipuclarina ulasmaya calisiyorlar.

Sosyal medyada veya sanal ortamda nasil gozuktugunuzu alici gozuyle inceleyip sonra ozgecmisinizi hazirlamaya baslamak bircok adaydan bir adim onde olmayi getirecektir hic suphesiz!

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails