Evden Yari Zamanli Calisma Denemesi

| 4 yorum

Son gunler o kadar hizli geciyor ki buraya gelismeleri yazmaya pek vaktim olmuyorum. Sanirim 3 hafta once idi aniden eski calistigim sirketin sahipleri bir araya gelelim diye telefon ettiler. Ben daha gorusmeden tahmin ettim beni tekrar ise cagiracaklarini ama benim dusundugumden daha guzel evden calisma teklifi ile geldiler.

Eyaletler arasi saat farki oldugu icin Vancouver'dan 3 saat geriyiz ayrica ofis kapaninca da gece bir suru ertesi gune beklememesi gereken musteri talepleri oluyormus! Bana bu aciklari kapatmak icin evden ofise baglanarak hergun 5 saat calismami teklif ettiler. Ben bastan cok stresli bir is olmasi ve tam zamanli is aramaya zaman ayiramayacak olmam nedeniyle kabul etmeyecektim ama esim yaparsin hepsini diye gaz verince biraz isteksizde olsam kabul ettim.

Gecen hafta tekrar fiyatlandirmalar icin hafiza yeniledik. Ama her aksam gece 2'lere kadar yapacak bir is vardi.

Bu hafta laptopa baglantilarim kuruldu..Bu aksam ilk defa isim gece 11.30'da bitti. Vancouver'in mesai saati bitmeden islerin yetismesi gerekiyor ama o saat dilimide bizim aksam yemegi, cocuklari yatirma saatine denk geliyor. Bu biraz simdilik zorluyor zamanla belki alisiriz yeni duzene..

Duzenimiz bozulmadan,cocuklarla evden is yapamak guzel bir firsat ama hala aklim plazadaki is ortaminda. Daha oncede evden calismayi denemistim beni cok tatmin etmiyor ama yari zamanli calisip, kres vs derdi cocuklari birak-al dongusunde bogulmadan ustune fena da bi gelir elde etmek daha iyi bir alternatif buluncaya kadar beni goturecek sanirim..

Firsat buldukca yeni islere basvurmaya devam, tanidiklar yoluyla da biseyler cikarmi konusunda caba harcamaya devam..

Yani hala aktif olarak is aramaya devam:)

Bir Gunde Iki Is Toplantisi

| 2 yorum

Bugun cok yogun bir gun gecirdim yine yeniden. Artik yorgunluktan vucudum ne zaman cakilacak diye bekler oldum. Uykusuzluk iyi vuruyor. Her gece 2 yi buluyor yatmalarim sebebi ayri bir yazi konusu cok yakinda.

Uykusuz kalincada hersey yarim yapamalak oluyor hele bugun oldugu gibi ust ustte 3 randevu plan program yapinca yorgunluk iyice tavan yapiyor.

Ilk toplantim sabah 9.30'da ufakligin okula kaydi icindi, ama oglen bizim sektorden/sermaye piyasalarinda calisan biri bulusacak olmamdan dolayi hazirlik yapmam gerektigi icin allahtan bu randevuyu erteledim.

Keza oglen yemegine ciktigim I.G bey ile bulusabilmek icin nerdeyse 6 aydir bekliyorum. Kendisi cok buyuk bir yatirim firmasinin Dunya'daki menkul yatirimlarindan sorumlu altinda 12 birim varmis dusunun kac kisi calisiyor en az 200 kisi falan sanirim. Normalde Boston'da yasiyor ama arada Toronto'ya geliyor onumuzdeki hafta da 3 yilligina Hong Kong'a is icin ailecek yerlesiyorlarmi. Inanilmaz yogundu bakti benden kacis yok sonunda bugune bulusma ayarladik. Inanilmaz bilgili ve tecrubeli o kadar basariya ragmen hic kibirli degil. Benim ise donusumu sektoru konustuk. Ama cocuklarimin kucuk olmasi nedeniyle ise donmek icin cok acele etmemi soyledi.

Benim gibi birinin zamani gelince istedigi gibi bir is bulacagini, 34 yasin Amerika standartlarinda kariyerinde saglam temellerin atildigi yas oldugunu gec kalmadigimi, yasli olamadigimi dolayisiyla endilesenmemem gereektigini soyledi. Is hep bulunur ama cocuklari geriye donup yeniden yetistiremezsin dedi..Ayrica dedi ise dondugunde herseyinle ise konsantre olmalisin ama kucuk cocukla zor ne iyi bir anne olabilirsin hem calisip ne de iyi bir calisan sadece arada takilip kendine eziyet edersin dedi. 6 ay once ise aldiklari bir bayanin kucuk cocugu yuzunden istifa ettigini soyledi.


Soyledikleri o kadar dogru ki sanki is sesimi okudu ama bir yanim yine herseye ragmen donmek istiyor is hayatina..

Ikinci toplantiyi ise benim Kanada'ya yillar once geldigimde bir mentorum (is hayati, is bulma konularinda yardimci olan) vardi. Bana Kanada'daki calisma hayatina iliskin cok yardimci olmustu. Bankalarin genel mudurleri ile is gorusmesi ayarlamis, hatta kendi calistigi sirketin Insan Kaynaklari mudurunu beni mulakat becerilerim konusunda test gorusmesi yapmisti.

Yillar sonra UBS'e Executive Director oldugunu gorunce tebrik mesaji attim. Hemde goruselim dedim. Sonunda tesadufen cok uzun suredir bekledigim gorusme ayni gune denk geldi.

Bayan olmasindan midir nedir Jaqui cok daha farkli algiliyor ise donmek istememi. Evde hep ayni dongu tabii haklisin ise donmede cocuklarla evde zaman gecirmekte zor dedi.

Iki ust duzey yoneticiye de uzun sure ara vermis birini ise alirmiydiniz dedim.

Ikisi de alirdik eger is gorusmesinde bir isik gorursek dediler. Ama benim durumda is hayatindaki aranin uzun olmasindan dolayi is gorusme sansinin internet veya diger basvuru yontemleri ile yaptigimda bir sey cikmadigini soyledigimde.

O zaman bir sekilde ise alacak kisiye ulasmalisin dediler. Bunu bende farkindayim mulakatlar da ben iyiyim mesele o gorusmeye cagrilabilmek.

Saolsun ikiside bana ellerinden gelen yardimi yapacaklarini soylediler. Bakalim onumuzdeki gunlerde neler olacak.

Bu arada ikiside Scotia'yi bosver bi insani o kadar cok bekletemezsiniz dedi..Haklilar ama olsiligi en yuksek olan o olunca insna biraz umit bagliyor!

Scotia-Beklemede!

Kaleden donen top misali yazin kacirdigim bir is vardi. Hala icimin ciz ettigi uzuldugum. Niye olmadigina anlam veremedim, beni alacaklarini soyleyip almadiklari. Sonra koskoca Vice President'in beni arayip aci haberi verdigi.

Aylar gecti, benim aklim hep Scotia'da kalinca ister istemez hep web sitelerine bakiyordum. Turkiye donusu benimle gorustukleri pozisyonun benzeri hatta sadece farkli kelimeler ile kidemli mudur yerine mudur aradiklari bir is ilani gordum. Ilk once web sitelerinden basvurdum sonra, VP'ye email attim beni bu is icin degerlendirirmisiniz diye.

Ondan cevap gelmedi ama beni gorusmede perisan eden ikinci gorusmeyi yapan email attimis 2 hafta sonra ayni pozisyon icin sozlesmeli calisirmisin diye.

Bende hay hay tabii ki diye yazdim. Buz gibi bir cevap geldi. Sana ihtiyacimiz olursa iletisme gececegiz diye. Bozuldum, sanki ben ona sozlesmeli beni alin demisim..Aslinda beni ise almayacaklarini soylemiyordu sadece proje baslayinca/baslarsa arayacagim demis ama uzak bir ifade tarzi ile..

Yine basladim beklemeye araya noel, yeni yil girdi derken meraklanma sureci basladi..Ocak sonuna dogru bir gelisme var mi diye email attim. Ilkinden hallice eger yeni bir gorusme gerekirse sen arayacagiz bu esnada biz projedeki gorev tanimlarini cikartiyoruz demis birde bir gelisme olursa/olunca haberdar edecegim demis..

Hala umitli degilim hatta evlenme vaadi ile kizlari oyalan erkekler gibi davrandiklari icinde biraz kizginim.

Sadece mesela bekletmeleri degil ayni bolumde benimle ilgili bir suru is var ama bir taraftan iyi bir pozisyon icin haber bekleyince benim isimle ilgili daha az kidem gerektiren islere de basvuramiyorum. Bu gun bir arkadasim o birimde baska bir is yollamis ama kidemli mudurden uzman kadrosuna dusmek adamlarin gozunde kotu olur diye beklemekten baska bisey yapamiyorum.

Keske olumlu-olumsuz bir yanit verseler ona gore bu bankadaki basvurularimi yapsam..Yoksa bekleye bekleye yukarida kadina donusecegim..Omrum Scotia'daki mukemmel isin pesinde kosmak ve beklemekle gececek..

meraklisina Scotia isinin detaylari:
:ilk gorusme gorusme oncesi ilk gorusme detayikinci gorusme red cevap


Eger Daktiloniz Yoksa Yandiniz Tesekkur Mektubu Yazamazsiniz:)

| 0 yorum

Cok tesaduf eseri internette gezinirken su web sitesinini gordum..Is Gorusmeleri sonrasi tesekkur mektubu yazmak icin ya elle yazip yollamayi yada daktilo ile yazmayi oneriyor.

Soktayim kimin evinde, okulunda, is yerinde kolayca ulasabilecegi daktilo var? Ola ki yazi yazacak bir daktilo buldunuz ne kadar surer bunu yazip yollamak. Dunya digital otesi boyuta gecmek uzere. Hersey email ile hallediliyor.


Ama bu web sitesi kisisel olmayacagi icin email onermiyorlar. Tabii daktilo yazarak yollamak cok kisisel!!!

Ne kadar kopyaci ve kolayci milletiz. Kimbilir bu web sitesini hazirlayan nerden hangi kaynaktan alip tercume etmistir. Guncel bir yerden alsa bir nebze yine cok problem degil cunku herkes ingilizce kaynaga ulasamayabilir.

Ama muhtemelen 90'lardan alip yaziyi cevirmisler cok degil 2 yil once..

Ben web sitesine gore hic kisisel olmayan emaili kullaniyorum tesekkur mektuplari icin cogu zaman ise yariyor. Cevremde, okudugum kitaplarda yabanci kariyer sitelerinin hicbirinde daktilo ile "thank you" letters yazin diye duymadim fi tarihinden kalanlar disinda..

Daha kotusu bu web sitesini Turkiye'de hayatini kariyer koclugu yaparak kazanan, insan kaynaklari yonetiminde uzman!!! web sitesi uzerinden insanlara danismanlik veren bir kisinin web sitesinde gordum.

Uzman olmak ne kolaymis google yap, buldugun ilk kaynagi referans goster!!

Bunlari gordukce uzuluyorum, yakinda bu abukluklar yuzunden ciddi anlamda kariyer danismanligini ben yapacam !

LinkedIn'de Profil Olusturma

| 6 yorum

LinkedIn'de Profil olusturmak icin once su sayfadan kayit olmak gerekir. Uyelik Kayit Sayfasi .

Oncelik ad-soyad, paralo secimi gibi her web sitesinde olan yeni uye giris islemlerini doldurduktan sonra, nerdeyse ozgecmisteki icerigin bir benzerini dolduracaginiz alanlara sira geliyor.

Bunlar baslica Egitim, Is Tecrubesi, Gonullu Calismalar varsa Oduller ve Uyelikler gibi bolumlerden olusuyor.

Her biri atlanmadan ozenlice ve muhtemelen hali hazirda ki ozgecmisten aktarilabilir.

LinkedIn'e ozel cogu zaman ozgecmiste bile yer almayan cok onemli bir bolum var. Beraber calistiginiz kisiler sizinle ilgili kisa referans notlari (endorsement) ekleyebilirler.

Bu referanslar ozellikle LinkedIn'i aktif olarak kullanan isletmeler icin cok onemli cunku sizinle ve calisma prensipleriniz ilgili bilgi aliyorlar. Bu referanslarin amacina uygun olmasi icin mutlaka gercekten beraber calistiginiz, is yaptiginiz kisilerden gelmeli.

Benim bazi tanidiklarim, TCPN'nin uyeleri bazen benden referans/endorsement yazmami istiyorlar istiyorlar eger onlarla is yapmadiysam kesinlikle kabul etmiyorum. Cunku tanimadik is ahlakini bilmedigim biri icin yaniltici yazi yazmak istemem.

Referanslarin bir guzel yani eger LinkedIn Jobs/Is Basvurulari bolumundeki islere basvuruyorsaniz, basvurunuzla birlikte profiliniz ve referanslarinizda otomatikman Insan Kaynaklari Uzmanina gonderiliyor.

Hazir yeri gelmisken burada (ve Dunya'nin bircok yerinde) ozgecmislerde fotograf eklenmez. Ama eger LinkedIn'den basvuruyu yapiyorsaniz veya email basvurulariniza linkedin profilinizi eklerseniz. Fotografinizda gonderiliyor.

Bizim gibi Latin kokenli/lokal isimlere sahip olmayanlar icin resimsiz basvurular cok buyuk dezeavantaj ama LinkedIn kullanilarak bu dezavantaj avantaja donusturulebilir.

Bu sebeple LinkedIn fotosu secilirken cok dikkatli olmak gerekiyor. Yukaridaki resim benim su andaki LinkedIn'de bulunan profil fotografim. Uun bir sure istedigim gibi fotografim olmadigi icin cozunurlugu dusuk bir foto kullandim. Bu esnada iki kere profesyonel fotograf ceken arkadaslarim foto cektiler ama hicbiri istedigim gibi olmadi. Birinde makyoz vardi fotograf cekimi icin. Agir makyaj sonrasi kendimi taniyamadim.

Digerinde isik yeterli degildi!

Yukaridaki resimi ben kendim cektim. Is gorusmesine gidermis gibi giyindim, sadece rimel ve belli belirsiz bir ruj surdum. Makinayi otomatik cekime ayarladim (dugmeye basildiktan 10 sn sonra cekim yapti) ben onceden belirledigim gunes alan (ekstra baska hicbir isik kullanmadim) yatak odamdaki camin hemen yanindaki koseye gectim.

Deneme yanilma biraz ayna karsisinda durus seklimi calismasi ve cocuklarin anne bizde gelecek diye tutturulmalari ve keyiflendirmeleri sonucunda. En dogal halimle tam istedigim gibi bir profil fotosuna kavustum.

Fotografta herhangi bir rotus yok sadece Picasa'da renklerini otomatik duzeltim o kadar..Bos yere onca zaman fotografimi yenilemek icin beklemisim.

Oysa herkes biraz deneme yanilma ile guzel bir poz yakalabilirmis.

Related Posts with Thumbnails