Gercekten Hem Kariyer Hemde Cocuk Yapilir mi?

|

Bugun esim evden calismaya karar verince uzun suredir gorusmek istedigim benimle ayni alanda calisan bana yol gosteren, akil veren bir arkadasimla is merkezlerinden birinde kahve icin bulustum. Bulusmamiz isle ilgili seylere derinlemesine dalinca eve donusum tam is cikis saatine denk geldi ve benim eve gidisim 6.30'u buldu. Bulusmaya cok acil karar verdigimiz icin aksam yemegi yapmadan cikmak zorunda kalmistim..Donuste hazir lahmacunlardan isittim firinda ama onu bile hazirlamam sofraya oturmamiz 7'yi gecti. Sofradan kalkip cocuklarla yazi yazmak, boyama yapmak, harf tekrarlari 8.30u uyumalari 9.30'u buldu..Bizim icin cok gec bi saat.

Sanirim calisiyor olsam her aksamimiz boyle olacak. Aslinda mesele gec yemek yemek veya cocuklarin gec yatmasindan ote..

Beynim zonkluyordu bu kadar hareketliligi unutmusum, uzun sure topuklu ayakbakilarla yurumeyi unutmusum, is icin kafa yormayi unutmusum..Tum bunlarin sonucu korkunc bir bas agrisi ve cocuklara tahammulsuzluk olarak geri dondu. Halbuki onlar normalden daha fazla bir yaramazlik yapmamislardi..

Ister istemez cocuklu calisma hayatini sorgulamadan edemedim! Hicbir sey cocuksuz calisma hayatina benzemeyecek. Asiri bir yorgunluk ve stress yuklemesi beni bekleyecek. Sonucunda da muhtemelen cok fazla maddi ve manevi karsiligini alamadigim bir is icin cocuklarimdan, aile duzeninden ve kendimden fedakarlikta bulunacagim..

Bunlari bile bile hala ise donmek istiyormuyum? Hem evet hem hayir!


  • Calismak istiyorum cunku ozgecmiste ara acildikca aciklamak kendini kabul ettirmek daha da zorlasiyor. 
  • Calismak istiyorum cunku bir titre(recognition) ihtiyacim var. Cunku -maalesef evde oturan anneler kohnelesmis veya dinasor devrinden kalmis olarak goruluyorlar. Evde olmanin kendi tercihleri oldugu cogu zaman gercekci gelmiyor illa bir sebep araniyor. Nitekim ben ufaklik 2.5 yasina gelmeden hic is bile aramadim (bir yil oncesine kadar). Mutlu mesut evde cocuklarimla oturuyordum 6 aylik bir evden calisma deneyimini saymazsak.
  • Calismak istiyorum cunku calisarak ruhen ve sosyal olarak besleniyorum. 
  • Calismak istiyorum cunku en azindan cocuklarimin en onemli yaslarinda beraber onlarlaydim cogu annenin elde edemegi bu lukse sahip oldugum icin biraz icim rahat simdi okul ortaminda sosyallesmeye daha cok ihtiyaclari oldugu dolayisiyla benden bagimsizlastiklari doneme girdik.

Ote yandan hem calismak istiyorum hemde evde cocuklarimla olmak istiyorum okuldan ben almak onlarin gunlerini taze taze dinlemek arada onlarla kacamak yapmak cocukluklarini anneleri ile hatirlamalarini istiyorum cunku benim cocuklugumda annemle ilgili anim yok denecek kadar az. Rahmetli biricik anneannem 3 yasima kadar bakmis sonrasinda ise krese ait anilarim var.

  • Calismaya hayir cunku benimkiler her ne kadar goreceli buyuselerde (5 ve 3,5 yasindalar) bu yillar hicbir zaman geri gelmeyecek. Oysa calismadan gecen yillar bir sekilde geri gelecek. Calisma temposina kaldigim yerden olmasa da bir sekilde bi yerlerden baslayacagim.

  • Calismak icin maddi olarak motive eden seylerden uzagim. Cok sukur  maddi olarak tek maasla idare edebiliyoruz dolayisiyla ise donmenin beni maddi olarak motive edecek bir niteligi yok.

  • Calismanin stresi, surekli bi yerlere yetisme cocuklari birak-al dongusu, hasta olduklarinda burada kimsemiz olmadigi icin isten izin alma stresi simdiden bogazimi dugumluyor.
  • Verdigim emegin karsiligi ortaya cikmaya basladi. Cocuklarim mutlu oldukca, guldukce ve biseyleri basardikca ve ben bu anilara birebir taniklik ettikce herseye deger diyorum. Kariyer kaygilarim azaliyor bunlari dusununce.


Gercekten hem calisip hem cocuk buyukmek zor is hele bizim gibi yakin akraba veya yedek yardimci kuvvetlerden yoksun olunca hersey daha da zorlasiyor. Hersey ragmen cocukla calisanlar tam karsiligini aliyormu? Cogunlukla hayir cunku yapilan arastirmalar gostermis ki 30li yaslarinda evli ve cocuklu kadinlar ile ayni isi yapan erkekler arasinda ciddi maas farkliliklari varken, 30 lu yaslarinda bekar cocuksuz kadinlar ayni konumdaki erkeklerle hemen hemen ayni maasi aliyorlarmis. Yani isverenlerde cocuklu calisanlari sevmiyorlar!!!

Kadin ve calisma hayati ozellikle cocuklu calisma hayati hakkinda Economistte cok guzel bir makaler var. Meraklisi buraya tiklasin!




4 yorum:

Selen dedi ki...

Planlanmamis uzun bir gun gibi olmuyor ki is gunu. Calistiginda organize etme imkanin oluyor, yemegi bir gece onceden yapiyorsun belki ama yazdiklarinin hepsi de dogru. Daha cok caba, daha cok kosturmaca, daha yipratici bir hayat. Hele de yardimi kolayca satin alamadigin bati ulkelerinde.

Ne olursa olsun calismak cok keyifli. Ama belki de klasik anlamdaki "calisma hayati" kavraminin disina cikmak sana daha uygun su anda. Evden yurutebilecegin bir is, home office tarzi bir calismaya imkan taniyacak bir sey belki de ihtiyacin olan. Corporate dunyayi unutmali belki, topuklu ayakkabilari, piriltili CV'leri.. Bakis acisini degistirip, gercek onceliklere gore mi bir is aramali acaba? Bunlari ben sana degil de, kendime mi soyluyorum yoksa? :)

Bir annenin ise donme macerasi dedi ki...

Evet cok dakika biseydi ondan belki afalladim..Dedigin gibi calisma temposunu ve anneligi bir arada yurutmek daha yorucu..Ama herseye ragmen sanirim ben hazirim:) Hele corporate dunyanin civiltisini cok ozluyorum o yuzden evden calismaya her ne kadar cocuklu hayata daha uygun olsa da bana uzak gibi geliyor. Birde yaptigim iste ve baktigim islerde genelde "institutional clients" lar ile ofisten calismak gerekiyor biraz zor gibi gozukuyor ama bi donem bende dusundum sirf o yuzden "business analyst" certificate'e basladim. Ama eski isime yakin isler icin is gorusmelerine gittikce teknik dunya ile isi yapan arasinda kopru olmaktansa isi yapan olmak beni daha mutlu edecekmis gibi gozukuyor hernekadar arada basvursamda o islere!

Burada yardimci kuvveti evde almak cok pahali gercekten vergisi ile ortalama bir nannye odenen $2000..Saka gibi! Kresler desen yine ayni civarda:) Ilk baslarda sanirim daha cok kendimi tatmin ve ise donmek icin calismis olayacagim bu durumda:)

Adsız dedi ki...

Hem iş hayatı hem çoçuk biraz zor olsada bayanların isterlerse başaramayacağı şey yoktur diye düsünüyorum.

betty dedi ki...

Bayanlar isterlerse ikisini bir arada yürütebilirler.

Related Posts with Thumbnails